billymud 發表於 2015-3-20 12:44

c.yes 發表於 2015-3-20 00:11 static/image/common/back.gif
請問各位師兄電源旁路是那一粒?我部機有兩粒紅 wima
一粒在水塘對出好似係並聯在一起的,一粒就在整流膽 ...

bypass capacitor, 旁路電容。
http://kr.renesas.com/support/faqs/faq_results/Q1000000-Q9999999/design/tech/tech_019gl.jsp

http://www.rfcafe.com/references/popular-electronics/bypass-capacitor-jan-1962-popular-electronics.htm

c.yes 發表於 2015-3-22 20:52

billymud 發表於 2015-3-20 12:44 static/image/common/back.gif
bypass capacitor, 旁路電容。
http://kr.renesas.com/support/faqs/faq_results/Q1000000-Q9999999/desi ...

多謝billy 師兄比我嘅網頁,我想問下,我部機嘅旁路電容的數值是
0.47uF 630v 如果將它換成0.1uF 630v 係咪會好d呢?
定係跟番原來數值呢?咁上面ADA 師兄講嘅黑威馬又系邊度可以買到?thx

billymud 發表於 2015-3-22 21:00

c.yes 發表於 2015-3-22 20:52 static/image/common/back.gif
多謝billy 師兄比我嘅網頁,我想問下,我部機嘅旁路電容的數值是
0.47uF 630v 如果將它換成0.1uF 630v 係 ...

想用ADA 師兄講嘅黑威馬 梗係要親自拜訪ADA 師兄喇 !自己盲中中出街買好易中伏。

see this taobao parts ? {:1_341:} .......... 您敢買嗎?

anyway,
先換粒0.22uF 630v, 聽清楚,然後並聯粒0.22uF 630v ,睇下點。 {:1_253:}

c.yes 發表於 2015-3-23 21:26

billymud 發表於 2015-3-22 21:00 static/image/common/back.gif
想用ADA 師兄講嘅黑威馬 梗係要親自拜訪ADA 師兄喇 !自己盲中中出街買好易中伏。

see this taobao par ...

我唔想再
麻煩ADA 師兄囉,或者有無第二個選擇推介下呢?我是指第二個牌子,
比較用得下呢?

ADA 發表於 2015-3-24 06:21

師兄放心啦, 小弟不是開門口做生意的, 介紹你用邊粒, 在那裡買都與我無直接經濟利益, 純粹分享個人心得。
講真這粒旁路電容我真係見過有高人用V-Cap!!! 值唔值就見仁見智啦, 不過看看其他師兄介紹都好嘅, 不過我只想講句 : 這粒旁路電容不需要用太貴的高級音響電容囉。

我再介紹另一牌子俾你 : 西門子即係現在叫 EPCOS。
舊款型爆, 但只有TB找到拆機貨, 新款其實都OK, 差別只是外型.

ADA 發表於 2015-3-24 06:26

billymud 發表於 2015-3-22 21:00

see this taobao par ...

旺角老麥咪有囉, 不太貴, 應該係真野。

billymud 發表於 2015-3-24 09:45

c.yes 發表於 2015-3-23 21:26 static/image/common/back.gif
我唔想再
麻煩ADA 師兄囉,或者有無第二個選擇推介下呢?我是指第二個牌子,
比較用得下呢? ...

除非您想演身家 and 吸睛,V-cap 就米制喇 ! {:1_352:}

u 睇睇大不列顛musical fidelity 用咩料。。。

ADA 發表於 2015-3-24 10:10

billymud 發表於 2015-3-24 09:45 static/image/common/back.gif
除非您想演身家 and 吸睛,V-cap 就米制喇 !

那位大師正正就係生意人, 做生意的只看利潤, 用家唔識, 又有錢, 自然容易話維.
但講實用和事實的我只介紹幾蚊一粒的電容, 總有朋友覺得不爽的. {:1_260:}

例如這粒 EPCOS 0.1uF 400V 只賣$3.65(10起粒計){:1_253:}

c.yes 發表於 2015-3-24 18:13

ADA 發表於 2015-3-24 06:26 static/image/common/back.gif

師兄旺角老麥我不太明!店名地址可否pm 我thx

c.yes 發表於 2015-3-24 18:15

ADA 發表於 2015-3-24 06:26 static/image/common/back.gif

師兄旺角老麥我不太明!店名地址可否pm 我thx
頁: 1 2 3 [4] 5 6
查看完整版本: 電容怎樣分

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。