WallerHomie 發表於 2015-2-10 01:59

lokkk 發表於 2015-2-9 22:17 static/image/common/back.gif
正常CM插, 你唔換線佢唔會自已鬆
MMCX垃圾就一定, 易接觸不良係真
最實既2pin一定唔係fitear, 你有一對全新 ...

其實唔少螺絲模都會有扭爆頭之嫌,完全睇用家操手。{:6_142:}

mike0715 發表於 2015-2-10 08:35

睇fitear插好似好硬淨{:6_207:}

cm 到目前都係自己既最愛(我唔常換線)

846 係聽過最貴最鍾意既,但mmcx{:6_187:}

cm頭
asg2.5 係dxa 聽過,怪怪的,有ching 都話e對煲壞左
另一對鍾意既就係s-em6 (紅色), 對 earsonics 有信心, 感覺比 w60 (mmcx) 更好
fitear334 係另一個target{:6_236:}

ching 們點評價 334 同 s-em6
(Post76 Android 手機版送出)

WallerHomie 發表於 2015-2-10 11:44

mike0715 發表於 2015-2-10 08:35
睇fitear插好似好硬淨

cm 到目前都係自己既最愛(我唔常換線)

Westone個MMCX係實過Shure;前者用突頭,後者用平頭。但Westone夠膽死連新CM都改哂做MMCX......
SE846個座好似改左用另一種物料可以防氧化,聽落好似穩陣左,但事實上一樣有用家report個頭接觸不良...... 所以MMCX用係耳機根本係伏。

Budget-fi 發表於 2015-2-10 13:22

MMCX都係做番onboard 同軸座, 用來飛線去clock比較好;

始終不是外露的東西

USA2010 發表於 2015-2-10 19:54

shure用過425...一換左線無耐就接觸不良
再換都係咁....
轉用iq唔洗一個月就接觸不良...同代理換左對新...唔洗一個星期又接觸不良...到第三對先無事(拎耳機果陣代理話廠商已經加強左插頭)...用到今日一年有多,..換過線兩次...都去過耳機鋪試過幾次線...到今日都未有事....

見到有啲貴價耳機用MMCX直頭唔洗諗
幾好聲都唔會買...

結果我覺得係講彩數

Akira28hk 發表於 2015-2-12 03:30

我對535用咗4-5年,依家用到第三條原廠缐都冇問題。我每次除都會先轉個ear loop (插頭轉180度)落黎先掹個headphone出黎,touchwood到依家都冇事亦都冇鬆。

beastbill 發表於 2015-2-12 19:25

10個月前聽對846,左邊接觸不良,拿上維修部(現在已轉代理),只換左邊耳機,結果我寫emai給香港代理及美國廠方投訴,最後右邊也換一隻新的,自此以後,對mmcx有好大介心,放售了之後,再沒有買用mmcx頭的耳機。

mike0715 發表於 2015-2-13 11:41

睇黎唔止我一個對MMCX 怕怕, 各位 Ching 的 MMCX 都出過事
但點解 Shure / Westone 等大廠咁鐘意用 MMCX 呢?
SHURE SE846 . Westone W60 等 賣 6x~7x K 既 IEM 都用

beastbill 發表於 2015-2-13 22:34

幾大耳機品牌(美國及日本)聯手推mmcx接頭,通用型有接觸不良問題,如果代理好,保養期內有事,基本上都可以換對新,反而CM(如es60)用mmcx先覺得驚,放售又難,其次真的再訂造一對新耳機給消費者嗎?
頁: 1 [2]
查看完整版本: 討論換線

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。