chowyeung 發表於 2015-2-6 15:19

[純開箱] Sennheiser Momentum In-Ear [懶人/退燒之選]

八百蚊有找, 收貨!
用來插 Galaxy Note 4, 一機走天涯. {:6_165:}

joeny 發表於 2015-2-6 15:39

少有對應ANDROID手機的3按鈕HANDFREE ,
不知音底如何 , 要搵日去試試{:6_175:}

chowyeung 發表於 2015-2-6 15:44

未煲. 初步聽落是厚聲底. 對於曾用er4s, er4p 及 w3的我來說, 有d唔慣.

隔音就一流,地鐵車箱可用! {:1_245:}
但盒內沒有附上線夾,要自已加, 來減低聽診器效應。

moliu 發表於 2015-2-6 16:02

線易唔易打蛇餅??因為我之前用過幾隻SENN. 都係打蛇餅....
{:6_194:}

窮小子 發表於 2015-2-6 16:07

恭喜C 兄... 有新 玩具... {:6_195:}

----等 C兄聽感...{:6_182:}

chowyeung 發表於 2015-2-6 16:24

moliu 發表於 2015-2-6 16:02 static/image/common/back.gif
線易唔易打蛇餅??因為我之前用過幾隻SENN. 都係打蛇餅....

唔易, 因為係扁線 {:6_193:}

chowyeung 發表於 2015-2-6 23:04

用 pink noise 煲了四、五小時,已有很明顯改善, 低音不像初時那麼糊,音場也開了少少.
有潛質! {:1_259:}

不過只是用手機聽音樂,方便、知足就是。{:1_259:}

Andykong 發表於 2015-2-7 11:01

呢對我都留意左一陣,諗住買來比家人用,因為全家都係用 Android 手機,想搵對平靚正的 Android 耳機真係唔容易!

師兄請問線控是否能對應 Android 手機上的播放軟件? 我用緊 JetAudio, 免費 player 呢隻算幾齊整了! 有無比較過手機 vs player?是否轉用 player 也不會有很大提升? 用 momentum 命名是因為 price range/design 還是真係有 momentum 聲底?

WallerHomie 發表於 2015-2-7 14:07

扁線會唔會有好大Cable Noise?
一直冇入手Philips Fidelios S2都係因為有MIC同扁線,不過會推介比FD用。{:6_136:}
Sennheiser既原廠線質素我一向有好大保留,而且紅黑色我覺得成隻潮牌咁。
不過800蚊直出手機用都幾抵,雖同價位有強敵如Marshall Mode EQ、JVC HA-FXT2000、ATH-IM70,但係手機推唔靚。

chowyeung 發表於 2015-2-7 14:50

Andykong 發表於 2015-2-7 11:01 static/image/common/back.gif
呢對我都留意左一陣,諗住買來比家人用,因為全家都係用 Android 手機,想搵對平靚正的 Android 耳機真係唔 ...

我用poweramp這軟件, 線控功能100%冇問題, 按一下play/stop, 兩下forward, 三下backward.
我未聽過 momentum 耳牛, 所以我不好亂評.可能是因為預左俾手機推,momentum ie 真的算易推,聲音傾向中低,我覺得高音未夠清, 睇下再煲煲如何.
但一般casual在街聽音樂, 我覺得隻 momentum ie 夠好聽了,而且市面上對應 android 手機的線控iem真的不多, 我見 sennheiser 出,一早預左要買來試試.

可惜我部ap100借左俾人玩, 或者我等陣試下插 discman D-E905, 聽聽如何. {:1_259:}
頁: [1] 2 3
查看完整版本: [純開箱] Sennheiser Momentum In-Ear [懶人/退燒之選]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。