keytai214 發表於 2015-2-6 10:35

電視畫面 局部 不清

問題 一早 已有,情況是 看新聞台 83 時,最上的 時間 的 位置 會 一時 sharp, 一時 out of focus (請看相片)... ... 請問 原因 是甚麼? 加 放大器 可解決 ???

goodhey 發表於 2015-2-6 11:06

可能PANEL有問題
如未過保快叫SHARP上黎睇睇了

keytai214 發表於 2015-2-6 11:17

goodhey 發表於 2015-2-6 11:06 static/image/common/back.gif
可能PANEL有問題

但其他台,睇碟 ... 乜事都無,只是 83 台 的 時間 / 有時 字幕 會 out of focus ... ... 我以為是 訊號 問題 ... ... {:6_126:}

保 ... 已過 ... ... 算啦 ... 其他乜事都無 ... 用到壞 便算 ...

ykluk 發表於 2015-2-6 12:05

電視好受天氣潮濕或者多塵影響, 試吓掃panel塵同潮濕天氣時開抽濕機, 潮濕未必係淨係影響電視, 可能係影響電壓, 之前小弟試過村屋出面電箱電壓因潮有變, 部後級突然一下子無力, 推唔到啲人聲出嚟.....{:8_395:}

ctmk 發表於 2015-2-6 14:16

唔一定係自己電視問題, 可能係83台嘅事
我試過睇TVBB劇集, 畫面中間有白點, 以為自己電視有事, 但轉去其他台就冇問題

keytai214 發表於 2015-2-7 14:45

ctmk 發表於 2015-2-6 14:16 static/image/common/back.gif
唔一定係自己電視問題, 可能係83台嘅事
我試過睇TVBB劇集, 畫面中間有白點, 以為自己電視有事, 但轉去其他 ...

我都是這樣想 ... ... 所以都希望看看有無師兄有同樣經驗 ... ...

因為 新聞的 整體畫面 是無問題 ... 只是 額外 key 上去的 時間 / 字幕 有 out of focus 的 情況 ... 奇怪 ....

小瑟 發表於 2015-2-9 14:47

goodhey 發表於 2015-2-6 11:06 static/image/common/back.gif
可能PANEL有問題

點解會知係SHARP既????

nippon 發表於 2015-2-9 15:06

小瑟 發表於 2015-2-9 14:47 static/image/common/back.gif
點解會知係SHARP既????

please see the signature

carreyjim 發表於 2015-2-10 13:50

keytai214 發表於 2015-2-7 14:45 static/image/common/back.gif
我都是這樣想 ... ... 所以都希望看看有無師兄有同樣經驗 ... ...

因為 新聞的 整體畫面 是無問題 ......

我睇過我都係咁(我用Sony),係cctvb問題!
(Post76 Android 手機版送出)

SonSon 發表於 2015-2-10 14:09

似訊號干擾多D喎{:8_364:}
頁: [1] 2
查看完整版本: 電視畫面 局部 不清

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。