Reactor 發表於 2015-1-30 15:58

線材大決戰

討論: 假設係同等使費,如想升級線材以明顯地提升聲晝質素,其先後次序應該點考慮呢? 謝謝。

HDMI線 VS 喇叭線VS 電源線 VS其它線材

wadee 發表於 2015-1-30 16:03

你講聲畫
師兄是指av amp器材?
聲畫提升,咁就一定唔會換喇叭線先
我提議hdmi
但Hdmi你是聲畫分開輸出定一條過?

xianglan 發表於 2015-1-30 16:26

wadee 發表於 2015-1-30 16:03 static/image/common/back.gif
你講聲畫
師兄是指av amp器材?
聲畫提升,咁就一定唔會換喇叭線先

agreed-same cost $ as effectsfor HDMI will be the most upgrade fast and best{:6_128:}

pclai2000 發表於 2015-1-30 16:33

一切從電源開始,應該換BDP條電源線先,咁會發覺改變最大{:6_222:}

louis001 發表於 2015-1-30 17:09

我會選 電處=電源線=HDMI=喇叭級

電處一定係首選 一部幫全家 {:6_176:}

唔係嚇你 係我親身經驗 試過有一次去志雲毒氣室 搵隻入門 ISO-8 C2 WAVE
插隻103 冇改 結果 的聲畫居然拍得住部 105 改 個時三條傻佬領晒野
結果 我自己都換過幾部電處 最後因為我唔係主力聽2CH 所以我最後轉左隻
好過 C2 WAVE 一級既 mini sub2

唔好話我毒你呀 可以參考下以的開箱post

晶爺既超毒post

http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=104994&highlight=ISOL-8

76 用家報告: 鳴謝 Benson 兄
http://post76.hk/forum.p ... &highlight=axis

76 用家報告: 鳴謝 wadee 兄 之 ISOL-8 Mini Sub (低一級型號)
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=195159

史提芬曾 發表於 2015-1-30 17:12

Upgrade HDMI cable first

plnl88 發表於 2015-1-30 18:41

louis001 發表於 2015-1-30 17:09 static/image/common/back.gif
我會選 電處=電源線=HDMI=喇叭級

電處一定係首選 一部幫全家

搭訕,兼 OT。
慳慳地用幾百換支 IP3 鉑金屎都有效果見到的。

alpinweissM 發表於 2015-1-30 19:12

同等使費,即係大約幾多?
唔同筆直會有唔同結果

ctscts888 發表於 2015-1-31 06:07

換Source果條電源缐/做電源處理效果最明顯⋯⋯

lwk10 發表於 2015-1-31 08:38

先申報我用2万多元电源線,10万元訊號線,7万元电處,昨天有幸試左pac師兄的地盒,性价比我覺好抵,万多元出來D定位,音塲闊度,結象力效果升左好多级,最有用的就是有三條金屬橋,任你配撘比你揀最適合自己的声音,昨日試了獨立地搭1,2,3,1+3,四款組合,结果我同pac師兄都較喜歡1+3,想不到一个地盒出來D效果咁顯著,个人睇法如我未買線及电處,我會先入地盒先,因它有幾條橋配撘出來效果不一樣,而買線及电處,買了咁就咁也未必比到自己期望的效果,就好似亂撞咁買回來試了不合期望就放二手,再買條貴D回來(實際真的會好D,我就是這樣换到10万元级別訊號線先叫ok,中途交不少學費)所以加補品三思呀師兄。
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8
查看完整版本: 線材大決戰

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。