s1011125 發表於 2015-1-19 14:41

新年禮物:ckr9ltd開箱

未burn in:

和ckr10(burn in)差別挺大的

9ltd的高頻明顯比10好

中頻略差

低頻和10一樣有那怪異的迴盪感

不過參考台灣AZ大神,burn in後應該會好很多

goodabc2010 發表於 2015-1-19 14:42

喱隻野好似好正{:6_134:}

Near 發表於 2015-1-19 15:39

師兄試完真係買左。 第一時間要買jvc耳膠先

s1011125 發表於 2015-1-19 16:16

Near 發表於 2015-1-19 15:39 static/image/common/back.gif
師兄試完真係買左。 第一時間要買jvc耳膠先

佢原廠粒耳膠真係麻麻
本來想買sony哥套,但我個邊冇貨
ching,jvc套有咩推介?

Near 發表於 2015-1-19 17:08

s1011125 發表於 2015-1-19 16:16 static/image/common/back.gif
佢原廠粒耳膠真係麻麻
本來想買sony哥套,但我個邊冇貨
ching,jvc套有咩推介? ...

jvc 出左隻耳膠 ckr系列用到

不過勁貴...又冇散賣 百幾蚊盒 3對
我買左盒細碼 不過中伏 同跟盒 耳膠XS S 差唔多

好彩唔鬆 如果師兄 你都係用原裝 細/中細 可以一試

用完冇咁濛 D聲明顯提升

s1011125 發表於 2015-1-19 18:03

Near 發表於 2015-1-19 17:08 static/image/common/back.gif
jvc 出左隻耳膠 ckr系列用到

不過勁貴...又冇散賣 百幾蚊盒 3對

好似唔錯
照你甘講我應該買盒中碼試下
ching方唔方便影個盒泥睇下
同埋PM個鋪頭名?
印象中我附近都冇jvc 既耳膠買

countryboyhk 發表於 2015-1-19 18:14

恭喜師兄入手好野 ! 見 head-fi d 人話 ckr9ltd 同 ckr10 係用同一樣單元, 個模又一樣, 就係唔明點解唔叫做 ckr10ltd 咁 {:6_134:}

Near 發表於 2015-1-19 18:23

隻耳膠 叫spiral dot

Ckr9ltd 聲冇ckr10 個耳場咁焗左係中間

WallerHomie 發表於 2015-1-19 20:58

countryboyhk 發表於 2015-1-19 18:14 static/image/common/back.gif
恭喜師兄入手好野 ! 見 head-fi d 人話 ckr9ltd 同 ckr10 係用同一樣單元, 個模又一樣, 就係唔明點解唔叫做 ...

〔引用自台灣AA〕根據AZ大既描述:

既然不寫聽感,就寫了一下我跟日鐵工作人員的對談
我幾乎每次都會在ヘッドホン祭的鐵三角攤位待上一段時間,很多工作人員都是熟面孔了
對方透露CKR10的中低頻共鳴(對方形容是:もっさり,翻譯的詞彙應該為毛躁感)很多人都有抱怨
後來跟負責CKR10的另一位工作人員(應該為市場行銷而非研發)提到此問題

我提問說:
你們沒有去量測全頻帶的THD(TTHD)看100Hz到1KHz這邊有什麼問題嗎?
對方說:
在調整的時候無論怎麼調就是會有一個頻段的失真(原詞:歪み)特別突出.
現在這個調音已經是多方取捨之後的結果
我反問:
那為什麼同樣使用Push/Poll的CKR9就沒有這個問題?
對方說:
CKR9也是採用同樣設計
對說:
CKR10採用純鐵YORK對吧,理論上更強的磁器迴路會提升解析度,類似パーメンジュール那種聲音不是嗎?
CKR10解析度確實有提升,可是怎麼會在中低頻就出現破綻?
對方說:
這次的商品呈現就是這樣子了(放棄跟我爭辯的感覺),如果有下一代的話會想辦法改善

Near 發表於 2015-1-19 21:03

WallerHomie 發表於 2015-1-19 20:58 static/image/common/back.gif
〔引用自台灣AA〕根據AZ大既描述:

既然不寫聽感,就寫了一下我跟日鐵工作人員的對談

呢個缺陷 令到人聲有不少音染

而且聽某些 人聲長+高音(唔知點形容 就係 拉高音) 會聽到有共嗚 唔係同1個時間發出黎既聲

呢個問題我用CHORD HUGO聽到 電話聽唔到
頁: [1] 2
查看完整版本: 新年禮物:ckr9ltd開箱

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。