alankwan 發表於 2015-1-16 14:16

Onkyo 1030 Vs 3030

I consider to buy AV AMP. After testing for some brand, I decided to buy Onkyo.

Please advise what is the different for 1030 VS 3030. Thanks!

kobejacky2 發表於 2015-1-16 15:28

1030 chips : 1796x7,
1x transformer
3030 chips : 1795x7
3x transformer
(Post76 Android 手機版送出)

alankwan 發表於 2015-1-16 15:34

kobejacky2 發表於 2015-1-16 15:28 static/image/common/back.gif
1030 chips : 1796x7,
1x transformer
3030 chips : 1795x7

其實我是新手一名,第一次買av amp,如果今次唔買返屋企,好難再有批文買機。

但我想問值唔值用多3-4k去買到最高級果部!

謝謝分享!

eric18ngan 發表於 2015-1-16 15:39

ching 你溜左一樣野係最重要1030同3030分別.
1030係9.2channels
3030係11.2channels.

alankwan 發表於 2015-1-16 15:44

eric18ngan 發表於 2015-1-16 15:39 static/image/common/back.gif
ching 你溜左一樣野係最重要1030同3030分別.
1030係9.2channels
3030係11.2channels.

現時幾多channel唔重要,但如果對聽歌來說,邊隻會好d呢?

eric18ngan 發表於 2015-1-16 15:49

當然係3030好聲啦,因為中間隻火牛,只係做功放部份,其他交比如hdmi同前置版面交俾2隻細牛做.
我聽過1030聲都唔錯.
而我之前是3030用家.

BillWong76 發表於 2015-1-16 16:04

只用5.1.2 , 1030 +10k power amp d聲會唔會重震撼?

skyTOP 發表於 2015-1-16 22:19

過幾個月會出 DTS-X 新制式
到時可能好多靚二手 amp 扔出黎
一手舊款 amp 話唔埋都會降小小價
如果等得最好睇定 d 先
否決唔好買咁貴
跌價都冇咁傷

Jeffyy 發表於 2015-1-16 22:38

我都已經忍左好耐想換amp…y記3040

MM622 發表於 2015-1-17 00:19

alankwan

你用幾聲道喇叭?如果只用 5.1, 5.2或 7.1, 7.2 channel , 我係你買838 就夠了, 當然有錢另計。
頁: [1] 2
查看完整版本: Onkyo 1030 Vs 3030

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。