HKP 發表於 2015-1-3 13:25

自組迷宮喇叭,真係好攰

在公司發悶,所以Diy 了一對迷宮音箱,
用了兩星期調教,
初時低頻真的很“散”,有很多怪聲,高頻很硬…

後來加入大量吸音棉於單元後方,
低頻下潛了很多,高音也順滑了,
但低頻還是很“肥”,

然後,我沿著整個迷宮加入吸音棉,
低頻結實了一丁點,但人聲過份了,低頻變小了……

反覆加減吸音棉…怎樣也弄不好…

最後,問了位做音箱的師父,跟佢建議,
拿走吸音棉,買來瀝青膠貼,舖滿內部
再在單元後加吸音棉……
厲害!高中低頻都出來了,高音順,低音結實!

單元是平價貨,做實驗用,嚟緊會買對靚嘅換上去…
到時再分享

kmc0907 發表於 2015-1-3 13:56

淘宝{:6_193:}試下玩日本仔全頻。
(Post76 Android 手機版送出)

kmc0907 發表於 2015-1-3 13:57

之前都想買這種箱玩12寸全频

hon328 發表於 2015-1-3 15:13

Diy迷宮音箱{:6_193:}

jastudio 發表於 2015-1-3 19:01

我之前都有同呢間買。細相。你呢個拆散咗個箱?

HKP 發表於 2015-1-3 23:46

jastudio 發表於 2015-1-3 19:01
我之前都有同呢間買。細相。你呢個拆散咗個箱?

我呢個係散件嚟貨,自己砌=.=
淘寶價人仔380,
用到四吋或五吋喇叭,
完成品同公司水機啲水樽差唔多大

HKP 發表於 2015-1-3 23:47

kmc0907 發表於 2015-1-3 13:57
之前都想買這種箱玩12寸全频

想請教:
12吋低音係咪勁啲?
中高音又會唔會削弱咗?

kmc0907 發表於 2015-1-4 00:22

HKP 發表於 2015-1-3 23:47 static/image/common/back.gif
想請教:
12吋低音係咪勁啲?
中高音又會唔會削弱咗?

低频一定好好多,但人声無咁甜.

kmc0907 發表於 2015-1-4 00:24

HKP 發表於 2015-1-3 23:47 static/image/common/back.gif
想請教:
12吋低音係咪勁啲?
中高音又會唔會削弱咗?

我意見玩全频最少玩八寸同座地迷宫箱{:6_178:}

jjjppp111 發表於 2015-1-4 01:07

請教ching, 什麼是瀝青膠貼?
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 自組迷宮喇叭,真係好攰

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。