faith 發表於 2014-12-27 08:22

關於 dolby atmos 問題.....

家裏新裝修,除了5.1聲道的5隻喇只,還安裝了2隻 front height 及 2隻 rear height 喇叭,即係共9隻喇叭
現在很多人都在討論 dolby atmos,我也心思思想用我呢套喇叭玩 5.1.4, 但有 dolby atmos 的片源現時亦不算多,我想問:

1.如果我買YAMAHA RX-A2040 Amplifier,當播放無 dolby atmos 的影片時,係咪亦可用 YAMAHA 的 cinema dsp 3d 來用盡我個9隻喇叭?
2.需然差唔多個個都推薦 RX-A3040,但我又唔係玩11聲道,咁係咪 RX-A2040己很足夠?
3. PS3 或電腦可否 bitstream dolby atmos 的訊號去 amplifier?

pac 發表於 2014-12-27 08:47

第三項是可以的。
其他要用Yamaha的師兄答了

ken01010 發表於 2014-12-27 09:41

電腦係可以的

詳情請睇Yamaha Atmos官方指引(最低嗰項)
http://tw.yamaha.com/zh/products/audio-visual/av-receivers-amps/aventage/rx-a3040_l/?mode=model&vmode=pc&tab=support

3040同2040嘅分別,唔只channel多咗,連粒sound chips都唔同,最好新身去試聽比較吓

faith 發表於 2014-12-27 09:57

pac 發表於 2014-12-27 08:47 static/image/common/back.gif
第三項是可以的。
其他要用Yamaha的師兄答了

我想知第三項是可以,是指PS3可以 bitstream dolby atmos, 對嗎?{:1_254:}

pac 發表於 2014-12-27 10:04

faith 發表於 2014-12-27 09:57 static/image/common/back.gif
我想知第三項是可以,是指PS3可以 bitstream dolby atmos, 對嗎?

其實如果你在睇無ATMOS片時是可以 bitstream的話,睇有ATMOS片時也是可以{:6_193:}

faith 發表於 2014-12-27 10:40

pac 發表於 2014-12-27 10:04 static/image/common/back.gif
其實如果你在睇無ATMOS片時是可以 bitstream的話,睇有ATMOS片時也是可以...

啊,明白,就是 bitstream 並無分 atmos 與否,只要可以 bitstream 便行~

faith 發表於 2014-12-27 10:42

ken01010 發表於 2014-12-27 09:41 static/image/common/back.gif
電腦係可以的

詳情請睇Yamaha Atmos官方指引(最低嗰項)

都大致望過下3040份 manual,因為 2040 同 3040 價位相差唔少,如果 3040 主打11聲道及粒 sound chipset 高級d (對於我呢 d 唔太 pro 的人可能聲唔出分別),我諗都係選擇返 2040...

faith 發表於 2014-12-28 07:28

有無 ching 可提議下 YAMAHA 2040 邊喥買會好d (平d{:6_128:} ),因為都會係呢幾日買
頁: [1]
查看完整版本: 關於 dolby atmos 問題.....

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。