ml55 發表於 2014-12-23 04:21

V-Moda M100 升級線材

手上有一支 M-100,只係用原裝線,已經覺得聲音好過手上另一件 B&W P5 加 SA 線,所以現在想話升級線材,睇下聲音可否更上一層樓,暫時睇中 DHC 嘅線,想話問下各位手上有 M-100嘅同好,有否心頭好推薦?另外佢有 fusion 又或者銀線兩三種,唔知各位知否聲音有否唔同?係呢度順便多謝各位回答先!

HTK@T 發表於 2014-12-26 14:34

幫推一下 因為我都想知 {:9_428:}咁我又有個問題? 若有升級線 插一邊同兩邊有無分別?{:9_419:}

ml55 發表於 2014-12-28 21:35

根據我所了解,2015年新出嘅M-100,可以用AK240或者其他可支援嘅玩平衡,而我呢件2015年之前出嘅就要改裝先至可以,如果正常就插左右都冇分別,看你自己習慣。

jonathonpower 發表於 2014-12-30 11:40

ml55 發表於 2014-12-28 21:35 static/image/common/back.gif
根據我所了解,2015年新出嘅M-100,可以同時插兩邊,用AK240或者其他可支援嘅玩平衡,而我呢件2015年之前出 ...

師兄呢個同時插兩邊既資料有待求證...

因為我見VENTURECRAFT 岩岩出果條2.5MM TRRS 頭 - 3.5MM BALANCE 線...

都係"拮" 一邊...唔係拮兩邊喎

Goldfai 發表於 2015-1-11 00:43

jonathonpower 發表於 2014-12-30 11:40 static/image/common/back.gif

因為我見VENTURECRAFT 岩岩出果條2.5MM TRRS 頭 - 3.5MM BALANCE...

各位師兄,我已跟香港V-Moda確認,序列號1100180101之後的M-100,都已經出廠內置平衡電路,是可用VENTURECRAFT果條2.5MM TRRS 頭-3.5MM BALANCE線,希望幫到大家。

jonathonpower 發表於 2015-1-11 14:08

Goldfai 發表於 2015-1-11 00:43 static/image/common/back.gif
各位師兄,我已跟香港V-Moda確認,序列號1100180101之後的M-100,都已經出廠內置平衡電路,是可用VENTURE ...

師兄係咪講呢條

http://www.price.com.hk/product.php?p=183213

好似呢條balance cable 好多牌子都用到

有冇師兄試過? 加埋呢條"補品...認真唔錯

Goldfai 發表於 2015-1-11 22:51

jonathonpower 發表於 2015-1-11 14:08 static/image/common/back.gif
師兄係咪講呢條

http://www.price.com.hk/product.php?p=183213

係呢條{:1_351:}

ml55 發表於 2015-1-12 07:48

jonathonpower 發表於 2014-12-30 04:40 static/image/common/back.gif

因為我見VENTURECRAFT 岩岩出果條2.5MM TRRS 頭 - 3.5MM BALANCE...

呀,唔好意思!係我自己了解錯誤,應該係插一邊。

ml55 發表於 2015-1-12 07:56

如果呢條缐啱嘅話都唔錯,但有個問題想大家幫忙訮究一下,因為上面位師兄話個啲耳機號碼,我個耳機係前年2013年尾買嘅,但是後面個幾個號碼已經上到304969,咁究竟係平衡或不平衡?呢樣嘢真正考起!

chauchin 發表於 2015-1-12 12:20

venturecraft 果兩條有咩分別?
999 vs 1399
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: V-Moda M100 升級線材

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。