akira11092 發表於 2014-12-19 23:14

Versa 發表於 2014-12-19 23:05 static/image/common/back.gif
我以前都係 Z7 夾 7201,AMP 記得set Pre-amp mode 令佢變成一部純前級

Versa 師兄, 係咩? 要點做變成純前級聲音係咪明顯, 可否稍作形容吓

redhat 發表於 2014-12-19 23:23

akira11092 發表於 2014-12-19 23:14
Versa 師兄, 係咩? 要點做變成純前級聲音係咪明顯, 可否稍作形容吓

在advanced meun裡設定,開啟後控制力係好d

Versa 發表於 2014-12-19 23:41

akira11092 發表於 2014-12-19 23:14 static/image/common/back.gif

1. 按 master on/off 熄機
2. 按住 "straight" 制,再按 master on/off 開機
3. 見到 panel 顯示 advance setup 再轉動 "program" 制,直至見到 PREAMP MODE
4. 把 PREAMP MODE 設定為 ON
5. 熄機再開機

其實唔算變成純前級,只是把後台部份關掉,部機冇咁熱,少D干擾,聲音再好D {:6_193:}

ricoy288 發表於 2014-12-20 00:28

akira11092 ching, {:6_195:}

呢度其他ching都答晒你....{:6_193:}

7201 玩bridge 用4個ch推前置都得喎.

akira11092 發表於 2014-12-20 12:50

Versa 發表於 2014-12-19 23:41 static/image/common/back.gif
1. 按 master on/off 熄機
2. 按住 "straight" 制,再按 master on/off 開機
3. 見到 panel 顯示 advance ...

好多謝師兄指教, 非常詳細 ~ 謝謝

akira11092 發表於 2014-12-20 12:54

ricoy288 發表於 2014-12-20 00:28 static/image/common/back.gif
akira11092 ching,

呢度其他ching都答晒你....

ricoy288 師兄
我對前置雖然有4組輸入, 但因玩埋 Presence Speaker
已經用曬 Sunfire 7201 RCA Input 果7聲道喇, 所以玩唔到 bi wire 啦.....

ricoy288 發表於 2014-12-20 17:31

akira11092 發表於 2014-12-20 12:54 static/image/common/back.gif
ricoy288 師兄
我對前置雖然有4組輸入, 但因玩埋 Presence Speaker
已經用曬 Sunfire 7201 RCA Input...

front presence 可用返Z7推,甘前置就用得到4個ch.

印象中我先前都係甘駁

{:6_142:}

akira11092 發表於 2014-12-21 00:11

ricoy288 發表於 2014-12-20 17:31 static/image/common/back.gif
front presence 可用返Z7推,甘前置就用得到4個ch.

印象中我先前都係甘駁

係可以咁駁既, 一對推低音另一對推高音重可以玩埋喇叭線添或日後有機會試吓啦

hochai623 發表於 2014-12-21 23:32

C-Hing, 請問後面個curr{:6_141:} ent source and voltage source 有咩分別同埋點用呢? 唔該

akira11092 發表於 2014-12-22 17:17

hochai623 發表於 2014-12-21 23:32 static/image/common/back.gif
C-Hing, 請問後面個curr ent source and voltage source 有咩分別同埋點用呢? 唔該 ...

我初頭係呢度都見到有師兄咁答 curr 駁低音, voltage 駁高音 咁樣以 bi wire 方式推前置 LR聲道
但問過香香港代理話, 個設計唔係咁用, 以上呢兩個係關乎電壓設計, 只可二擇其一嚟插
佢話 CURR 聲音會沖沛一啲, voltage 果邊聲音會通透一啲, 但兩邊插曬都唔會燒機既

好似乎合師兄所講咁駁理應有想要既效果, 但代理又話個設計唔係咁用.......所以我唔搞敢佢住反正亦無餘位插 bi wire   
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: YAMAHA Z7 + Sunfire TGA-7201 不能進入standy mode

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。