henry0820 發表於 2014-12-11 11:41

103D用光纖去投影無畫面!

各位ching.
小弟買咗條hdmi光纖去投影用103d...
點知淨係出oppo開機畫面,跟住咩都無嘢到{:6_161:}
請問ching要點樣set103d先有畫面出?{:8_387:}

the_1 發表於 2014-12-11 11:49

hdmi光纖?
(Post76 Android 手機版送出)

henry0820 發表於 2014-12-11 12:27

小弟用...Aten-ve872hdmi光纖的。

Sun811 發表於 2014-12-11 12:37

henry0820 發表於 2014-12-11 12:27 static/image/common/back.gif
小弟用...Aten-ve872hdmi光纖的。

要兩邊都要用usb比電

chhanthony 發表於 2014-12-11 12:38

如果係行問返代理,唔係就email問廠。
我用緊一條Celerity一條rainbow fish,
之前兩個USB頭插同一個USB power plug取電,
但成日睇睇下會無咗signal,之後分開插就無事了。

henry0820 發表於 2014-12-11 13:10

各位ching...有用usb攞電,用hdmi光纖去高清盒去投投無問題{:1_351:}
但係用103d就得開機畫面{:1_247:}跟住無嘢睇!
是否103d要set啲設定?小弟不才唔知點set部103d?
望ching幫幫手{:8_387:}

4Ktv 發表於 2014-12-11 13:15

接收投投個邊取電較穩定

chhanthony 發表於 2014-12-11 13:15

henry0820 發表於 2014-12-11 13:10 static/image/common/back.gif
各位ching...有用usb攞電,用hdmi光纖去高清盒去投投無問題
但係用103d就得開機畫面跟住 ...

source一面係唔係用103D背面個usb取電?如果係試下用usb power plug取電,
之前我用條celerity 時由103D後面取電,後來update咗個firmware後,就開始有lost signal問題了,
另外留意到樓主呢條HDMI個Bandwidth係10Gbs,唔知樓主係唔係校4K + YCBCr 4:4:4 output?

pwong888 發表於 2014-12-11 13:15

chhanthony 發表於 2014-12-11 12:38 static/image/common/back.gif
如果係行問返代理,唔係就email問廠。
我用緊一條Celerity一條rainbow fish,
之前兩個USB頭插同一個USB po ...

想請教, fibe optic HDMI同普通HDMI 畫面有無分别?

chhanthony 發表於 2014-12-11 13:20

pwong888 發表於 2014-12-11 13:15 static/image/common/back.gif
想請教, fibe optic HDMI同普通HDMI 畫面有無分别?

pwong888兄

fiber optic HDMI嘅頭同尾各有一個電轉光及光轉電嘅IC,
光纖嘅好處係可以穩定地作用距離嘅傳送 (一般optic HDMI都可以行到1000M),
同時線身好幼(唔計個頭),方便入槽拉線,
而缺點係要取電(一面或兩面),而素質好唔好就視符個頭入面粒芯片同頭嘅素質。

just my 2 cents.
頁: [1] 2
查看完整版本: 103D用光纖去投影無畫面!

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。