AHFUTIGER 發表於 2014-12-24 20:34

fm31331 發表於 2014-12-24 18:24 static/image/common/back.gif
就算平都只係一兩舊,有冇現貨先。

今日同有個Ching 交收咗部809,之後去攞838,感覺比809,detail咗,但FH出未有頭頂冧樓感覺,整體有所提升嘅

fm31331 發表於 2014-12-24 20:58

AHFUTIGER 發表於 2014-12-24 20:34 static/image/common/back.gif
今日同有個Ching 交收咗部809,之後去攞838,感覺比809,detail咗,但FH出未有頭頂冧樓感覺,整體有所提 ...

我Atmos都是用enabled喇叭,{:6_136:} 用咪set好之後重試驗中,我都未好覺行頭頂壓落嚟感覺。{:6_147:}

AHFUTIGER 發表於 2014-12-24 21:02

809有得人手較eq, 838竟然無

tim423 發表於 2014-12-25 07:42

AHFUTIGER 發表於 2014-12-24 21:02 static/image/common/back.gif
809有得人手較eq, 838竟然無

tim423 發表於 2014-12-25 07:43

Hi all ching,

請問838最好價多少和在那裡買較平$? 本人正考慮此機, 謝謝!

wantai288 發表於 2014-12-25 09:39

AHFUTIGER 發表於 2014-12-24 20:34 static/image/common/back.gif
今日同有個Ching 交收咗部809,之後去攞838,感覺比809,detail咗,但FH出未有頭頂冧樓感覺,整體有所提 ...

FH諗住有鴨毛效果,冇可能

AHFUTIGER 發表於 2014-12-25 10:08

wantai288 發表於 2014-12-25 09:39 static/image/common/back.gif
FH諗住有鴨毛效果,冇可能

我試老變四,琴晚搞到三點幾,原來一路係7.1.0,之後撞撞下撞到5.1.2,再試,就feel到同809分別好大了,不過話分兩頭隻FH speaker,我off哂所有speaker ,其實佢d音效唔多,勁嘅係一兩嘢,所以頭頂唔頭頂,set到固然好,set唔到影響大唔大唔敢講了,反而前中後置,我用完咪再自己將高音set高d,我搵返之前好sharp的感覺了(個人喜好),我用omd5做FH, 感覺不錯,我試咗一大半只用FH出聲,由於我自己睇咗一大半只用Fh出聲的老變,勁的聲效真的唔多,有勁嘢出都叫連貫到,再夾埋前中後sub,係有壓迫感,我收貨。

fm31331 發表於 2014-12-25 20:46

AHFUTIGER 發表於 2014-12-25 10:08 static/image/common/back.gif
我試老變四,琴晚搞到三點幾,原來一路係7.1.0,之後撞撞下撞到5.1.2,再試,就feel到同809分別好大了, ...

師兄,你有冇試過唔用power amp,只用838的分別,{:6_156:} 因為我冇power amp所以想知會再{:6_147:} 好到什麼地部。

AHFUTIGER 發表於 2014-12-25 21:11

fm31331 發表於 2014-12-25 20:46 static/image/common/back.gif
師兄,你有冇試過唔用power amp,只用838的分別, 因為我冇power amp所以想知會再 好 ...

Hehehe....838就冇試,但可以好肯定咁講,我用809未加power amp嘅比較係差好遠,detail位,力,唔只係大聲咗咁簡單,同埋power amp 都算可以用好耐,所以長遠都抵用(安慰自己說話(笑)){:6_175:}

fm31331 發表於 2014-12-25 21:23

AHFUTIGER 發表於 2014-12-25 21:11 static/image/common/back.gif
Hehehe....838就冇試,但可以好肯定咁講,我用809未加power amp嘅比較係差好遠,detail位,力,唔只係大 ...

我因為未玩過power amp,自己又身痕,{:6_136:} 想入個雞雞哋國產後級玩吓。
頁: 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14
查看完整版本: 粗粗哋入部 (Onkyo TX-NR838)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。