xyeungx 發表於 2014-11-25 18:21

LG 與 APPLE 不能共存

上星期開始部 LG 電視一上網就自動 REBOOT {:1_255:} ,約左 LG 既師傅上門睇睇, 當日4名師傅s 一同上門, 師傅s 叫我將所有 APPLE 既產品關掉, 我問點解?{:1_342:} , 佢地就話試左先啦, 結果..... 果然部電視正常返晒, 但係...... 你無可能叫我睇電視就唔上網, 要上網就唔睇電視架嘛....., 結果師傅話工程部CHECK 緊咩事, 因為而家好多客都係咁, 叫我等 UPDATE, 不過唔知幾時......{:1_247:}

stjo 發表於 2014-11-25 18:28

咁大仇口?{:6_176:}

myblue 發表於 2014-11-25 20:31

將LG TV 同Apple 機分唔同LAN 到行,一定掂。睇下隻router 可否支援vlan.
(Post76 Android 手機版送出)

mitsui 發表於 2014-11-25 23:39

我都用LG加一屋都係 apple 野, Mbp, iphone, ipad.....冇問題
會唔會係部電視/ router有事呀?

xyeungx 發表於 2014-11-26 10:35

師傅承認左係 APPLE 同 LG 之間既問題, 尤其是升左新 MAC OSX 之後就更多人有呢個問題, 都係要等UPDATE{:1_336:}

vicchow 發表於 2014-11-26 10:54

先試下用自訂IP地址和DNS先。通常都可以解決呢類問題。

電磁波 發表於 2014-11-26 12:41

難以理解......! 但屋企APPLE嘢唔少, 但冇用過LG嘢.....! {:1_260:}

xyeungx 發表於 2014-11-26 12:51

vicchow 發表於 2014-11-26 10:54 static/image/common/back.gif
先試下用自訂IP地址和DNS先。通常都可以解決呢類問題。

巧複雜{:1_331:}

tonyoung 發表於 2014-11-26 13:32

巧有趣{:9_409:}

tonyyip221 發表於 2014-11-27 08:49

我部L朱4k tv ,wifi都係連接apple airport ,冇問題喎。
頁: [1] 2
查看完整版本: LG 與 APPLE 不能共存

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。