tigerlau 發表於 2014-11-25 15:48

貼牆 7.1 架餐轉 ATMOS?

你好各位。

我家現在是用貼牆式的後面2對喇叭式 7.1。即後面有2對高高掛在上的做後置。耳朵高度位置有一對。

現在出了ATMOS, 是否可以將後面2隻高高在上SET做ATMOS 的天花喇叭 已達至聲效?

但我看入門的5.1.2 都比較偏重在前方。

可否給點意見換唔換ATMOS AMP好。
現在用Y記 A2020。
最多都係過年老闆發發花紅時TRADE IN Y記2040。
請教各位。

11月30日新增加以下圖片。

ykluk 發表於 2014-11-25 16:31

Dolby atoms既天花聲音唔係音效, 而係真正既包圍音場, 所以如果CHING你咁既情況將後置轉為天花喇叭, 應該只會有"聲", 但同Dolby Atoms效果有一段距離....{:8_395:}

如果真係好想做但筆直同無得再裝天花喇叭, 加多對Dobly enabled speaker喺前置上面做反射, 小弟估都可能有3-4成效果既~~!! {:9_423:}

傻b仔 發表於 2014-11-25 16:50

其實你可以考慮玩5.1.4.....5.1.2 你要張後中置改前先玩到.........

如果你本身後置已經係耳水平......咁張後中置改成後天花.....前面再加多一對.......咁效果應該會好好......

tigerlau 發表於 2014-11-25 17:35

ykluk 發表於 2014-11-25 16:31 static/image/common/back.gif
Dolby atoms既天花聲音唔係音效, 而係真正既包圍音場, 所以如果CHING你咁既情況將後置轉為天花喇叭, 應該只 ...

我都有睇過向上反射的喇叭, 但係我對前置係圓頂的....所以放唔到。櫃亦都無位放。咁好似好難搞了

wantai288 發表於 2014-11-25 17:50

tigerlau 發表於 2014-11-25 17:35 static/image/common/back.gif
我都有睇過向上反射的喇叭, 但係我對前置係圓頂的....所以放唔到。櫃亦都無位放。咁好似好難搞了 ...

甘你後中置改做天花喇叭,甘未可以玩5.1.2,如果唔可以裝上天花,甘睇下可唔可以把後中置喇叭單元,射住皇帝位,如果唔得,甘玩返7.1算啦!

commail 發表於 2014-11-25 17:50

如果環境所限,可能玩番基本7.1或5.1可能效果會更好。

tigerlau 發表於 2014-11-25 17:54

wantai288 發表於 2014-11-25 17:50 static/image/common/back.gif
甘你後中置改做天花喇叭,甘未可以玩5.1.2,如果唔可以裝上天花,甘睇下可唔可以把後中置喇叭單元,射住 ...

多謝各位意見, 我今晚夜D番去影張相比大家參考下。
我上左牆個2隻係mordaunt-short既GENIE黎, 約上左牆7呎高 ,可以較位單元方向的。射住皇帝位, 但就係背脊囉。
唔知有無幫助。

pac 發表於 2014-11-25 18:06

tigerlau 發表於 2014-11-25 17:54 static/image/common/back.gif
多謝各位意見, 我今晚夜D番去影張相比大家參考下。
我上左牆個2隻係mordaunt-short既GENIE黎, 約上左牆7 ...

天花喇叭最好離牆一呎以上.{:8_399:}
ATMOS的優勢不祗是多了幾隻天花喇叭咁簡單。而是包圍感,連貫性,定位甚至密度都會一一提升.

就算你睇一套有ATMOS的紀錄片沒有大動態,一樣可以感受得到那種包圍感,好似身處森林那種感覺。

所以如果可以玩的話,絕對值得投資去馬{:8_362:}

chhanthony 發表於 2014-11-25 19:08

本身有薄身喇叭就將一對上天花玩5.1.2。

tigerlau 發表於 2014-11-30 11:11

HI 各位, 加左圖, 屋企亂左D唔好睇隔離啦。
可否前面買對ONKYO ATMOS ENABLED 加我現在呢對位於高位的 做5.1.4?
但係AMP是否支持前後不同。
即前面做ENABLED, 後做CEILING?
頁: [1] 2
查看完整版本: 貼牆 7.1 架餐轉 ATMOS?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。