ykluk 發表於 2014-11-25 13:50

ken01010 發表於 2014-11-25 13:11 static/image/common/back.gif
我打算係7.1.2

師兄意思係, 我用t101 做 Surround & surround back 都可以?

Mirage係擴散性喇叭, 如果你玩5.1做後置會唔錯, 但係7.1你咁近啲聲又cover晒又分唔到又散到周圍都係....如果OMD-5同T101比我揀做surround同surround back, 以你屋企我會揀T101....{:8_395:}

不過surround最好都係用bipolar或者tripolar, 但R800ds太大隻, 你可以去睇吓其他選擇~~!! {:9_423:}

"十仔可以隱形, 可以融入主聲道"呢樣係關setup擺位事, 唔關邊隻牌子事~~!! {:9_423:} 你要揀既係十仔特性~~!!

ykluk 發表於 2014-11-25 13:51

ken01010 發表於 2014-11-25 13:14 static/image/common/back.gif
請問師兄, 我用R800 都可以? 因為有一邊係窗, d 聲會唔會出晒街?
Thanks

tripolar喇叭向住皇帝位, 小弟唔係好明你話 d 聲會唔會出晒街係咩意思~~?? {:9_419:}

ken01010 發表於 2014-11-25 13:57

ykluk 發表於 2014-11-25 13:51
tripolar喇叭向住皇帝位, 小弟唔係好明你話 d 聲會唔會出晒街係咩意思~~??   ...

小弟意思係,因為R800 見佢係梯型,左右出聲,如果掛梳化後牆,近嗰邊d聲,會否出晒街

ken01010 發表於 2014-11-25 14:01

ykluk 發表於 2014-11-25 13:50
Mirage係擴散性喇叭, 如果你玩5.1做後置會唔錯, 但係7.1你咁近啲聲又cover晒又分唔到又散到周圍都係.... ...

多謝師兄耐心回答!

如果想搵對surround有bipolar或者tripolar而又適合我個環境,師兄有提意嗎?

十仔我想搵隻下潛力深d,不一定需要打心口,可以比d idea 嗎?

Thanks

ykluk 發表於 2014-11-25 14:42

ken01010 發表於 2014-11-25 13:57 static/image/common/back.gif
小弟意思係,因為R800 見佢係梯型,左右出聲,如果掛梳化後牆,近嗰邊d聲,會否出晒街 ...

首先你要知道surround應該係點擺先, 借你圖改一改:

正路以你屋企, surround back同surround擺法大致係應該好似綠色同紅色咁放~~!! {:9_423:}

如果你surround唔可以跟紅色咁放, 以要放藍色位, 咁4隻喇叭太近, 做出嚟既包圍連貫性太低, 跟本同只用一對擴散性既mirage omd5唔會差太遠, 小弟幾個月前因應朋友要求, 佢都放唔到紅色surround位, 最後都係提議佢做返5.1用mirage算~~!! {:8_395:}

ykluk 發表於 2014-11-25 14:47

ken01010 發表於 2014-11-25 14:01 static/image/common/back.gif
多謝師兄耐心回答!

如果想搵對surround有bipolar或者tripolar而又適合我個環境,師兄有提意嗎?

正如我之前講, 除非你放到紅色, 我會建議你用mirage玩5.1, 不過我都見過九爺屋企都係放綠色藍色位, 佢就放棄咗用tripolar既MK K4, 轉用4隻指向性好高既Mordaunt Short Genie 402, 不過呢對嘢香港已經無代理, 外國都唔知邊度仲有得賣(好彩我一早入咗對做FH), 可能要搵ebay....{:8_395:}

至於十仔, 如果你筆直OK可以諗JL F110/E110(大約2皮內), 佢性價比唔係高但勝在全面又潛得好, 二手價又穩陣~~!! {:8_376:}

ken01010 發表於 2014-11-25 14:56

正如我之前講, 除非你放到紅色, 我會建議你用mirage玩5.1, 不過我都見過九爺屋企都係放綠色藍色位, 佢就 ...

明白晒了!咁我一於集中睇mirage & JL
多謝師兄!!!

wadee 發表於 2014-11-25 15:02

ykluk 發表於 2014-11-25 13:46 static/image/common/back.gif
R800ds咪仲大隻.....

冇咁高
但闊好多

ken01010 發表於 2014-11-25 23:48

正如我之前講, 除非你放到紅色, 我會建議你用mirage玩5.1, 不過我都見過九爺屋企都係放綠色藍色位, 佢就 ...

師兄,請問除咗Mirage之外,有其他選擇嗎?因為全新Mirage原來都幾難搵,thanks

ykluk 發表於 2014-11-26 09:47

ken01010 發表於 2014-11-25 23:48 static/image/common/back.gif
師兄,請問除咗Mirage之外,有其他選擇嗎?因為全新Mirage原來都幾難搵,thanks ...

mirage宜家全新係難搵啲, 但係我都唔係好知仲有咩擴散性喇叭值得推介....{:8_386:}

一係就直接用tripole喇叭做後置, 放之前所講既綠色位, 你想夾喇叭可以用返R800S因為你淨係裝2隻就唔會覺得大, 如果專比AV音效用, 可以諗MK sound S-150t/S300T/SUR-55t~~!! {:8_377:}

http://www.mksound.com/150-series/s-150t
http://www.mksound.com/300-series/s300t
http://www.mksound.com/750-series/sur-55t
頁: 1 2 [3]
查看完整版本: 新手問後置

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。