billymud 發表於 2014-11-25 11:39

kl122002 發表於 2014-11-25 08:06 static/image/common/back.gif
自己無甘多錢去樣樣試, 唯有上網check + 去鋪頭聽人吹水.
都是一樣, 銅是中間位; 至於鍍咩上去就出入大 ...

既然考慮到RCA cable 插頭既鍍層,咁您有冇諗埋部前置輸入端口係咩料呢?

聽左十年八年,個頭又洗過幾多次呢?可能有" 頭失" (impedance attenuation) 個喎?

kl122002 發表於 2014-11-25 13:51

由喇叭線接頭去到RCA接頭, 真是... 左失d, 右失d, 音源本身又在混音師手上又失一d...
其實最好是自己有錢, 未來又有能力回到過去, 聽live的演出. 不過可能性唔高.

唉, 都係算了, 買過Y插真是又費神又費錢.

jastudio 發表於 2014-11-25 14:10

kl122002 發表於 2014-11-25 13:51 static/image/common/back.gif
由喇叭線接頭去到RCA接頭, 真是... 左失d, 右失d, 音源本身又在混音師手上又失一d...
其實最好是自己有錢, ...

哈哈,聽交響樂其實香港都時不時有,間中上城市售票check吓可能有表表演。鬼佬jazz之類就難D有live。。。香港D演唱會音響同錄音都唔好提啦{:6_204:}
(Post76 Android 手機版送出)

kl122002 發表於 2014-11-25 19:15

剛收工去左一家熟店取經. 原來oyaide的叉插真是好唔得. (老世得一盒, 插左上對天朗試音, 一聽即死得)
同時發現原來叉插好易鬆, 似乎現在我用的方式 (扭堅仲安全), 不過還是心思思想入set WBT 的看看.

我自己聽swing + 古典多少少, 不過喜好的歌手, 指揮都作古了. 線唔好, 或者中間有咩出入, 一聽會知.
因此, 一定要條好線+低影響先得.
香港的concert...{:6_168:} ...算了.

Alman 發表於 2014-11-26 11:45

大家討論得咁HOT, 小弟也搭埋咀{:1_352:}

多年前Oyaide的插頭很流行,小弟亦跟隨潮流, 買了其鍍銠頭尾插, 但拔插一段時間後, 鍍層脫落。用過其電線, 插座等, 似乎跟其他的同類比較下遜色。

Focus Audio FS688 的喇叭插座用Cardas 純銅, 咁多年逐漸氧化, 不時要用省銅水抹之, 即變得笠笠令, 聲音也清晰了些。

至於聽音樂會。 說也慚愧, 在港去聽的機會真是極少, 反而移民至此卑斯小城後, 聽的機會多了許多。變了對家裡的重播聲及現場的演奏更有認識。 現在每星期日返教會, worship team 帶唱聖詩, piano, guitar, bass guitar, drums, 主唱, 和唱, 音響效果非常, 歌聲人聲更hifi過hifi。。。如果家中可以有此效果, 會 OMG。。。。{:1_253:}。 敬拜之餘, 又可"發燒", 天堂也。 {:1_262:}

leojai 發表於 2014-11-26 14:14

kl122002 發表於 2014-11-25 08:06 static/image/common/back.gif
自己無甘多錢去樣樣試, 唯有上網check + 去鋪頭聽人吹水.
都是一樣, 銅是中間位; 至於鍍咩上去就出入大 ...

所以要買多D線試{:6_178:}

leojai 發表於 2014-11-26 14:16

其實換左唔同鍍的物料,我套野聽唔聽得出都成問題.{:6_194:}

kl122002 發表於 2014-11-26 20:48

leojai 發表於 2014-11-26 14:14 static/image/common/back.gif
所以要買多D線試

買一尺線可以玩大花樣, 有邊個唔鐘意{:6_158:}

只是買線接頭/插真是好頭痛. 可以肯定是平的不買, oyaide的不買,
唔通只有望WBT....{:6_147:}

tomtomsuccess 發表於 2014-12-7 03:04

kl122002 發表於 2014-11-26 20:48 static/image/common/back.gif
買一尺線可以玩大花樣, 有邊個唔鐘意

只是買線接頭/插真是好頭痛. 可以肯定是平的不買, oyaid ...

士旦買個插算啦, 何必咗執着?

令外如鍍銀, 氧化都冇乜所謂啦。 silver oxide導電性好強, 反而銅係最易氧化, 而copper oxide 導電性係直線下降, 係擔心speaker 個blinding post 氧化好過啦。 照我話, 唔帶套直入最爽。

kl122002 發表於 2014-12-7 07:34

我昨日買了一盒WBT的銅叉插(鍍金) .
如果只是將Silver Sonic T-14好草率地唔帶套直入, 聲音是細緻, 空氣感不太闊. 人聲/背景聲突出, 有少少硬.
現在有一盒玩下, 好草率地一邊用叉接, 另一邊唔用.聲音已比之前只有線有好大出入. 聲音比之前厚了, 聲音明題被銅+鍍金插拉闊了.
我唔識好似hifi書的描述,不過用銅+鍍金來聽音樂是真有最大的音樂感.

不過現在的插法好奇怪, 太浪費個插了. 遲d買多一盒叉補完.

頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 鍍金, 鍍銀, 鍍銠, 鍍白金....音色如何?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。