wadee 發表於 2014-11-22 10:57

chhanthony 發表於 2014-11-22 10:24 static/image/common/back.gif
我只係指標準嘅擺法,overhead speaker係放喺ceiling唔係前牆嘅高位,當然因家居環境不容許下嘅妥協擺法 ...

每人空間唔同,器材唔同
所以要多試多問多學

wantai288 發表於 2014-11-22 11:14

wadee 發表於 2014-11-22 09:45 static/image/common/back.gif
但我個日問過onkyo
佢答我可以用FH玩
唔知佢意思係咪指效果都唔錯

c兄,如果你玩左fh,你天花喇叭,只可以裝一對,唔可以裝兩對,姐係變成,9.1.2,如果你放棄玩fh,甘樣可以玩7.1.4

wantai288 發表於 2014-11-22 11:19

thx_wong 發表於 2014-11-22 08:25 static/image/common/back.gif
因為FH喺Atmos出現之前已經有,所以唔屬於Atmos入面,但我諗如果將FH喇叭線插去Atmos TF, 唔知個效果好唔 ...

唔好聲,c兄,你要記住,atmos出現,係想一直頭頂冇的聲音,先出現你諗下,前置上面出聲,例如飛機由前飛到後,有前置喇叭都可以做到,做咩要多餘再用一對喇叭出聲呢

chhanthony 發表於 2014-11-22 11:23

wadee 發表於 2014-11-22 10:57 static/image/common/back.gif
每人空間唔同,器材唔同
所以要多試多問多學

小弟建議如果sofa貼牆就玩返5.1.2算,
喇叭多咗聲多咗唔代表會包圍感好咗。

just my 2 cents。

wadee 發表於 2014-11-22 12:11

wantai288 發表於 2014-11-22 11:14 static/image/common/back.gif
c兄,如果你玩左fh,你天花喇叭,只可以裝一對,唔可以裝兩對,姐係變成,9.1.2,如果你放棄玩fh,甘樣可 ...

我想住FH加一對天花玩5.1.2
不是FH加4隻天花
因目前只諗住用入門書架做天花喇叭
所以知用FH對皇帝位可能會較好
當然以上只是幻想
同埋擺起上黎會易處理
可能失敗收場

wadee 發表於 2014-11-22 12:12

chhanthony 發表於 2014-11-22 11:23 static/image/common/back.gif
小弟建議如果sofa貼牆就玩返5.1.2算,
喇叭多咗聲多咗唔代表會包圍感好咗。

我又貼唔晒
梳化離後牆有兩呎
但是大鋁窗
所以只會5.1.4

rayray_72 發表於 2014-11-22 13:09

制式太多...我都未換機....
要換..太多野要排隊換.....
鴨毛系新野.當然要C兄們慢慢摸索,要逹最好效果.一定跟足DOBLY的擺位.
因為做聲音合成時亦是依照此作標準.作監聴.
但由於一般家居又不是理想環.所以各品牌的AV amp各有各的校正系統來補償之先天不足.
加上AV amp 又能對應多個標準.但各標準的擺又不一樣.
進而另AV amp有不同的取向.
而鴨毛這設計跟過往的聲道概念又不同,
在聲道的基礎上,再加了記錄空間移動物體的方式
再用一個空間形式的喇叭擺位來實現.空間立體聲音位移.
從設計概念來想.....
可能更有助針對各C兄不同的家居環境來找到適合的擺位.

我申報.我未加入鴨毛大隊......仍用著幾年前的舊機....
以上愚見..有錯請指正....手下留情,勿插...{:6_122:}

JKC710 發表於 2014-11-22 14:34

akira11092 發表於 2014-11-22 08:17 static/image/common/back.gif
有同無唔係爭十萬九千里, 可駛急, 慢慢睇定啲先大把新聲效格式唔係試驗性質就過眼雲煙...

同意, PROLOGIC IIZ果陣既FH已經令唔少人中伏, 拎哂PREMIT掛去前置上面, 玩得果一陣而家又話ATMOS, 點知遲D會唔會又ATMOS 2.

傻b仔 發表於 2014-11-22 15:22

JKC710 發表於 2014-11-22 14:34 static/image/common/back.gif
同意, PROLOGIC IIZ果陣既FH已經令唔少人中伏, 拎哂PREMIT掛去前置上面, 玩得果一陣而家又話ATMOS, 點知 ...

咁又完全唔同WO.....IIZ 哥陣大家都知佢係計出黎....唔係原本有既野.....而家ATMOS 唔係計出黎......佢係原本有既聲音.....所以理念完全唔同.....

JKC710 發表於 2014-11-22 15:48

傻b仔 發表於 2014-11-22 15:22 static/image/common/back.gif
咁又完全唔同WO.....IIZ 哥陣大家都知佢係計出黎....唔係原本有既野.....而家ATMOS 唔係計出黎......佢係 ...

ATMOS嚴格上都係計出黎, 因為都係儲存響現有既BD上面.
原有聲道容量無變.

個問題係我好驚整完一大輪野, 點知又變做過渡性產品, 都係睇定D先~~
頁: 1 2 [3] 4 5 6 7
查看完整版本: Surround vs Atmos

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。