yinchai 發表於 2014-11-22 15:58

BRAHMS 發表於 2014-11-22 14:42 static/image/common/back.gif
ADAC兄, 前後8粒差唔到幾多啦 最多唔愛油   本身對1SC 都唔平啦

TB 只係想睇下下面 ...

師兄.....銀油差幾倍價錢......{:6_154:}
Supreme.....我都仲爭札緊......{:6_147:}
全set都over 4k....{:6_243:}

yinchai 發表於 2014-11-22 16:04

電阻.....羊毛棉......幾舊水.....玩下先.......{:6_238:}
電容要想一想先.......{:6_166:}

yinchai 發表於 2014-11-22 16:22

BRAHMS 發表於 2014-11-22 13:47 static/image/common/back.gif
mp930 係咪熱左先+功率@@?
http://hken.rs-online.com/web/p/through-hole-fixed-resistors/3204895/
http: ...

有毛就快D換喇......包你話正.....唔係D毛甩曬.....{:6_134:} {:6_135:}

ADA 發表於 2014-11-22 16:26

BRAHMS 發表於 2014-11-22 14:42 static/image/common/back.gif
ADAC兄, 前後8粒差唔到幾多啦 最多唔愛油   本身對1SC 都唔平啦

TB 只係想睇下下面 ...

請原諒小弟多口問聲B師兄知唔知 MCap Supreme Silver Gold Oil 的市價?
我指一手全新, 不計 TB 拆件貨.

附圖是限小弟剛剛做好的表, 全部用港幣計算, 全新行貨價:
說實話, 我真係計唔到差小小. (一隻喇叭價錢)

ADA 發表於 2014-11-22 16:34

yinchai 發表於 2014-11-22 16:04 static/image/common/back.gif
電阻.....羊毛棉......幾舊水.....玩下先.......
電容要想一想先..........

師兄,
講真, 用 EVO Aluminum 其實已經靚過原裝零件幾絛街, 性價比可說很高, Supreme 更強, 都值,
但其他零件就未必性價比最高了, 所以你從 EVO Alu vs Supreme 絕對正確.

yinchai 發表於 2014-11-22 16:39

ADA 發表於 2014-11-22 16:34 static/image/common/back.gif
師兄,
講真, 用 EVO Aluminum 其實已經靚過原裝零件幾絛街, 性價比可說很高, Supreme 更強, 都值,
但其他 ...

我個人認為用喇叭嘅20-30%錢去摩摩是可以接受......{:6_143:}
Over 左....就不如升呢換喇叭......{:6_142:}

ADA 發表於 2014-11-23 08:27

師兄可考慮用 EVO 鋁+油, 合理價錢又好聲. {:1_351:}
EVO Alu oil :
0.33uF $80
3.3uF $105
4.7uF $112
6.8uF $128
10uF x 3 $168x3=$504
=================
each channel : $929
two channels : $1858.

yinchai 發表於 2014-11-23 09:51

ADA 兄.....我諗我會用 Supreme.......比上不足 ; 比下有餘....{:6_136:}
不急嘅.....現在換了電阻同棉.....享受下先.....下個月或出年才換......{:6_143:}
逐步逐步.....慢慢地循序漸進.....每一個動作的改變......享受摩摩的成果......{:6_149:}
太快咪冇野玩..........{:6_166:}

謝謝一路的無私指導{:8_403:}

jastudio 發表於 2014-11-23 12:19

yinchai 發表於 2014-11-23 09:51 static/image/common/back.gif
ADA 兄.....我諗我會用 Supreme.......比上不足 ; 比下有餘....
不急嘅.....現在換了電阻同棉... ...

我哋其實都同你一樣經過呢個過程,搵咗一d 電容之後,隔一排實會身痕,最後都會一路玩再高級電容, ada ching 都係覺得一步到位長遠嚟講會省錢D姐, 其實豐儉由人啦。。。
(Post76 Android 手機版送出)

yinchai 發表於 2014-11-23 12:47

jastudio 發表於 2014-11-23 12:19 static/image/common/back.gif
我哋其實都同你一樣經過呢個過程,搵咗一d 電容之後,隔一排實會身痕,最後都會一路玩再高級電容, ada c ...

{:6_193:}
音響是無止境......有錢固然可以無限追求.....不滿就換.....{:6_178:}
我呢D打工仔.....只可以在銀根有限地尋找高質享受......{:6_203:}
小小的改變....已經是無限的滿足......{:6_189:}
知足常樂......慾念是禍.......
人得心滿......快樂無窮.......{:8_387:}
頁: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 小摩 ProAc 1SC FE.....(新加換電容了)(又身痕)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。