rchan0901 發表於 2014-11-18 13:13

有關喇叭擺位

各位CHING, 想請教一下, 因小弟準備為新居置入門的影音器材, 家中客廳前後牆距約12尺, 梳化貼後牆, 後牆已預留各兩組喇叭線於高位(共4對), 如我想學各位CHING玩ATMOS, 是否適合用5.1.2的佈置, 但後置是否要用明線降低至耳仔水平(因不想再JOK牆), 還是後置可照放高位, 而ATMOS ENABLE就放前置頂作反射。希望各位CHING俾D意見,謝謝

hangson 發表於 2014-11-18 13:28

我凈係覺得你間屋超正, 仲要復式........   正爆!!!

價錢估計仲正.

仲乜唔設計埋裝天花, 天花ATMOS完全不同.

wantai288 發表於 2014-11-18 13:31

c兄,搵對坐地做後置,仲好,啱啱到耳仔水平{:6_193:}

rchan0901 發表於 2014-11-18 13:47

hangson 發表於 2014-11-18 13:28 static/image/common/back.gif
我凈係覺得你間屋超正, 仲要復式........   正爆!!!

價錢估計仲正.

CHING過獎了,只是假複式的村屋(大門設在1樓),不是別人高級的獨立屋呢!

rchan0901 發表於 2014-11-18 13:50

wantai288 發表於 2014-11-18 13:31 static/image/common/back.gif
c兄,搵對坐地做後置,仲好,啱啱到耳仔水平

CHING,座地後置好似太誇張嗎?因BUDGET有限,另外無論座地或降低後置,因不想JOK牆,都要行明線呢。

rchan0901 發表於 2014-11-18 14:17

hangson 發表於 2014-11-18 13:28 static/image/common/back.gif

價錢估計仲正.

另外樓底得8尺,娤假天花好似太矮

pac 發表於 2014-11-18 14:20

hangson 發表於 2014-11-18 14:22

rchan0901 發表於 2014-11-18 14:17 static/image/common/back.gif
另外樓底得8尺,娤假天花好似太矮

都應該唔會.不過真係可以裝天花就裝天花.

hangson 發表於 2014-11-18 15:00

rchan0901 發表於 2014-11-18 13:47 static/image/common/back.gif
CHING過獎了,只是假複式的村屋(大門設在1樓),不是別人高級的獨立屋呢!
...

住得舒適就好啦.

係呢CHING, 介唔介講下幾多房同邊區,我都有諗過搬去住村屋有露台個種.

rchan0901 發表於 2014-11-18 19:16

pac 發表於 2014-11-18 14:20 static/image/common/back.gif

感謝ching的意見及圖解,PAC兄,請問如依你的建議,那前後四個喇叭是否都安裝在天花底?不是牆身?距離及位置是前後置對上再移出幾多?如我用mirage那種喇叭ok嗎?還是有其他提議?
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 有關喇叭擺位

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。