quntinchan 發表於 2014-11-18 10:53

沙煞比 發表於 2014-11-17 11:59 static/image/common/back.gif
支持暫用720P
電視節目質素一定會高於畫面質素
最緊要係有新既電視節目衝擊下香港個電視環境

認同, 之前想再用返NOW 老婆大人都話睇定D先. 公佈左就一定非走NOW.

沙煞比 發表於 2014-11-18 11:02

quntinchan 發表於 2014-11-18 10:53 static/image/common/back.gif
認同, 之前想再用返NOW 老婆大人都話睇定D先. 公佈左就一定非走NOW.

個人想法, NOW/ CABLE 用處只係睇波
其他唔係好吸引

關大爺 發表於 2014-11-18 12:23

sam2004 發表於 2014-11-18 09:56 static/image/common/back.gif
如果速率能在九千kbps以上,不会比1080i/2000kbps差

明白晒,謝師兄{:6_146:}

sam2004 發表於 2014-11-18 12:48

關大爺 發表於 2014-11-18 12:23 static/image/common/back.gif
明白晒,謝師兄

日本bs的標清人家525i也有7M/bps的傳輸速率, HDTV所用的傳輸速率為22M/bps{:6_178:}

on99no 發表於 2014-11-18 16:42

nannan 發表於 2014-11-18 01:06 static/image/common/back.gif
咁同亞毛冇得鬥!
(Post76 Android 手機版送出)

亞毛行4K都唔睇啦嘛

風仔風仔仔 發表於 2014-11-18 21:30

剛剛睇完HKTV, 我屋企部電視係32HX750, 有內置WIFI, 出來既畫質一D都唔差, 畫面好流暢,
部電視機兩年前買, 無諗過大廠, 都會推出HKTV APPS, 仲要係開台前有軟件升級.

我屋企部MAGIC TV軟件都升級了, 畫面一樣咁流暢.

其實現在高清, 或全高清器材已經普及, 拍出來既畫質唔會差得去那裏,
反而節目內容最重要,

現在無記高清台, 很多高清節目, 畫面質素好過HKTV, 但節目內容好多都唔好睇,
我部電視駁了MAGIC TV, 電腦機箱,
但大部份時間都係當電腦MON用, 只係間中睇電視.

wantai288 發表於 2014-11-19 09:10

今朝睇選戰睇左3節,第4節睇唔到{:6_199:}

eva0083hk 發表於 2014-11-19 23:20

今朝喺公司試,10分鐘唔夠就窒,要再開先可以繼續...
頭先睇,我村屋收smartone 4G,20:00睇到23:15,窒過2次,30秒內正常返!
好耐無試過連睇3粒鐘電視,最梗要係有吸引力繼續睇!

depeche_lam 發表於 2014-11-19 23:41

我今晚用米盒load極都入唔到

SonSon 發表於 2014-11-20 01:14

cosworth01hk 發表於 2014-11-17 12:33 static/image/common/back.gif
720p同1080p電視上表現分別不太大
反而係訊源壓得太勁畫面唔太實淨,有d散散地... ...

近D睇已打晒格仔{:6_187:}
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 11.19 HKTV開台初段只提供720p播放

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。