wing8032 發表於 2014-11-16 16:44

入手XBA-Z5,肉赤及期待中

試聽及考慮左成個鐘,周旋於A3及Z5之間,原因:
1. Z5貴近一倍
2. 初期聽感A3係好順耳好清晰,但高音有輕微刺耳,係好輕微,好似已經煲開左既耳機咁,Z5好蒙聲,低音又重又糊蓋晒中高頻,但聽落Z5空間感係強過A3不少,但整體感覺A3係好似煲極都唔會再去得到幾多,相反Z5個感覺係煲開左會更強
3.用開隻H3,老婆話好聽...反正都要買多隻,順勢升級

另外A3個聽落個方向完全唔似H3既升級版,唔識形容,Z5同H3既方向就似,開頭都係暗暗地,要煲一輪,但當然Z5既空間感同音質不能同H3相比,升幅太大

hinssaviola 發表於 2014-11-16 19:48

諗緊z5定846,
z5好似太蒙,
846玩平衡又要改
(Post76 Android 手機版送出)

wing8032 發表於 2014-11-16 20:20

hinssaviola 發表於 2014-11-16 19:48 static/image/common/back.gif
諗緊z5定846,
z5好似太蒙,
846玩平衡又要改

846唔只呢個價位喎...
Z5肯定要煲,唔應該會咁蒙,開聲後應該會好好多
我隻H3煲開後同新開都差頗遠

Lomen 發表於 2014-11-18 12:11

尖沙咀海港城隻Z5 demo 已開咗D聲。bass 量收咗但下潛好強勁。音場開闊清淅不少。整體聽感很不錯。

kitkitkit_2046 發表於 2014-11-18 12:28

Z5 同 A3 個價真係唔少野架都, 好野, 有新野玩...Z5聽過, 應該係最啱聽對我黎講, 聽過平衡仲正..

wing8032 發表於 2014-11-18 12:49

煲左應該都有50個鐘,BASS收左D,高音都開左D,仲爭少少,但音場已經明顯好過新開時{:1_344:}

shukeung 發表於 2014-11-18 18:32

小弟有條twag v3唔知夾唔夾依隻Z5呢?

kobebee 發表於 2014-11-18 19:39

我都諗緊Z5。之前試過平衡,仲正!但唔知可以邊到換到平衡線?

wing8032 發表於 2014-11-18 20:54

shukeung 發表於 2014-11-18 18:32 static/image/common/back.gif
小弟有條twag v3唔知夾唔夾依隻Z5呢?

whiplash個mmcx頭包左浸膠所以厚左,插唔入SONY耳機,我想試聽都試唔到{:1_352:}

Lomen 發表於 2014-11-21 15:00

c hing, 小弟亦都入手了,整體十分滿意!

Z5 高音伸延好但唔係bright嗰種,但高音位細緻度很高。整體高、中及低音連接順滑,音質密度很高。 Z5 調音遍中下盤,dark sound signature,很耐聽。耳機做工紮實有質感。

努力煲機中!
頁: [1] 2
查看完整版本: 入手XBA-Z5,肉赤及期待中

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。