windwolf447 發表於 2014-11-30 02:22

jasone_ti 發表於 2014-11-29 22:57 static/image/common/back.gif
請原諒我推翻依個post上黎
因為fx750真係好正

快D入啦快D入啦!{:8_390:}

斯路 發表於 2014-11-30 10:42

WallerHomie 發表於 2014-11-17 19:25 static/image/common/back.gif
今日特登再次去試FX850,用左店家既DEMO機去試,包括係HM650+經典卡、HM901+平衡卡同埋DX90。
始終冇部係岩 ...

我自己覺得HM901+平衡卡以及DX90應該都唔會同FX850夾聲。夾前者FX850聲音會悶,夾後者即係八仔不合,鐵片聲與混沌相不融和,我自己接受唔到。我覺得FX850都會係難搞,其中一個方案會係換線後試試用HiFiMAN既平衡輸出,用線材令聲音變輕盈以及增加速度感,再用平衡輸出應對推力以及電流要求。

不過比起前面既方案,我好似傾向放左對FX850;換左線感受會係有取捨。始終我與其大搞對FX850,為左聽聲勞心勞力,倒不如好好享受對FX750聽下音樂;反正我滿足於FX750既表現嘛。

斯路 發表於 2014-11-30 10:47

jasone_ti 發表於 2014-11-29 22:57 static/image/common/back.gif
請原諒我推翻依個post上黎
因為fx750真係好正

的而且確用上唔同前端,FX750可以變得好難聽。或者我本身hea底,一開頭就用IPC聽,感覺正面非常。換上其他機,特別係DX90,真係會瞬間覺得自己輸左。不過意想不到,HA-FXX50系列夾JVC自家前端效果未至於極好。連上古神器A7都唔岩呀.. hmmm 不過聽流行樂有可能會變得boomy就真既。

難得Jason版主而家都係同好,有閑錢可以考慮入呀。

P.S. Jason版主推返個Post上黎都好,我發現自從睇完換線分享之後就掛住搵有咩線材岩玩,唔記得左追返Post{:8_386:}

jeffyw 發表於 2014-11-30 11:22

斯路 發表於 2014-11-30 10:47 static/image/common/back.gif
的而且確用上唔同前端,FX750可以變得好難聽。或者我本身hea底,一開頭就用IPC聽,感覺正面非常。換上其 ...

之前因為見唔太貴,都入左對850玩,換左條v3lte既銀線,再配360mod去聽,
出黎效果唔錯wo,感覺上850既優勢係人聲及樂器既韻味,木單元既聽感是有另一種味道。

黑翼菜鳥 發表於 2015-2-6 23:50

吾介意我又推一下嗎?因近來見平試完後我也買了,ZX1推FX850真的好一般,不過推FX750就幾正下,K多價錢真的很吸引{:8_389:}

william02 發表於 2015-2-7 01:26

850我用v2gold,v型問題少好多,不過因為玩其他耳機多放咗850
(Post76 Android 手機版送出)

ozrayyau 發表於 2015-2-7 05:19

黑翼菜鳥 發表於 2015-2-6 23:50 static/image/common/back.gif
吾介意我又推一下嗎?因近來見平試完後我也買了,ZX1推FX850真的好一般,不過推FX750就幾正下,K多價錢真的很吸 ...

我手上有 850, ZX1 完全唔夾, 鬼叫咁, QA360 好啲, Fiio X1 同 X5最好{:1_330:}

edp 發表於 2015-2-7 07:29

黑翼菜鳥 發表於 2015-2-6 23:50 static/image/common/back.gif
吾介意我又推一下嗎?因近來見平試完後我也買了,ZX1推FX850真的好一般,不過推FX750就幾正下,K多價錢真的很吸 ...

請間現在那裏可找到FX750呢?Thank you {:1_351:}

斯路 發表於 2015-2-7 10:02

恭喜黑翼師兄。本身無再理呢個分享係因為有段時間覺得對FX750越黎越混,但係過多段時間拎返出黎,又發覺好好聽,真係猶如坐過山車一樣不安緊張刺激。

睇下幾時偷朋友仔部ZX1夾夾FX750先{:8_378:}

黑翼菜鳥 發表於 2015-2-7 10:05

edp 發表於 2015-2-7 07:29 static/image/common/back.gif
請間現在那裏可找到FX750呢?Thank you

旺角,地下面個德X商場有
頁: 1 2 [3] 4
查看完整版本: 滄海遺珠:JVC HA-FX750分享文

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。