johnmo 發表於 2015-1-13 20:04

斯路 發表於 2015-1-13 11:10 static/image/common/back.gif
都真係諗緊架,但係要好好試一次唔係太容易。唔係有借玩活動我估我應該好快就會唔理對PM-2,而有得試PM-1 ...

之前試玩PM-2 ,它就算用回PM-1 線+ PM-1 耳罩, 底氣和音場還是有差,相信是單元級數及配對度所致{:6_210:}

所以大玩,都是要玩PM-1

斯路 發表於 2015-1-13 20:12

johnmo 發表於 2015-1-13 20:04 static/image/common/back.gif
之前試玩PM-2 ,它就算用回PM-1 線+ PM-1 耳罩, 底氣和音場還是有差,相信是單元級數及配對度所致 ...

johnmo師兄都玩過唔少耳機,咁樣讚PM-1法說服力好強。係玩PM-2既過程中,我發現相比起我既動圈耳機如beyerdynamic T90/T1,PM-2聲音既聲音有種線性既感覺,但高低頻伸廷未算突出而且整體表達得較為埋身。未知johnmo師兄就呢幾點有無咩睇法? 高低頻伸延以及埋身既定位係平版耳機既特性,定係PM-2既特點黎架呢?

johnmo 發表於 2015-1-14 00:27

斯路 發表於 2015-1-13 20:12 static/image/common/back.gif
johnmo師兄都玩過唔少耳機,咁樣讚PM-1法說服力好強。係玩PM-2既過程中,我發現相比起我既動圈耳機如beye ...

平板耳機高低頻伸廷聽來未算突出,可能是聽慣動圈的銳利感,一時反應不過來, 其實兩者在伯仲之間, 不過平板的表現方式會較圓滑不刺耳

埋身就是看系統了,驅動良好的話,也會很開揚的

論缺點,PM-2 是底氣&分離度不是W元旗艦級別,令其聲音不夠淡定

若要追求如水晶般剔透玲瓏的聲音, 我會建議玩返SONY QUALIA 010 , Stax 007
頁: 1 2 [3]
查看完整版本: 76玩家試玩活動:OPPO PM-2磁振平膜耳機分享報告

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。