Nene 發表於 2014-11-11 15:40

請教一下中置同重低音關係

我本身有av amp, 2CH. 兩者分家。聽歌佔90%時間。而家正在用3.0睇戲同打機、間中睇concert. 而家考虑緊買唔買subwoofer. 但係其实我好奇怪,一方面覺得而家個system冇咗低频,但另一方面我好唔鍾意(甚至聽得耐會唔舒服)揼心口或地動山搖嘅低音。咁啱禽日上網睇到有D中置(proac,因本身聽歌用proac書架仔)原來可以去到35Hz咁低。

以我呢個case,係唔係一個可以潛低少少嘅中置就可以解決嘅呢? 而家出緊嘅中置聲偏薄 .......

謝謝各位分享意見嘅師兄。(利申:約十年前玩過下cheap cheap 5.1)
(Post76 Android 手機版送出)

ykluk 發表於 2014-11-11 16:10

其實十仔有得調教, 都唔一定會揼心口或地動山搖嘅, 有人聽歌都會加十仔, 減輕本身喇叭負荷, 建議CHING不如平平地搵隻10吋十仔返嚟試吓先~~!! {:9_421:}

chopinlau 發表於 2014-11-11 16:52

二手區有ching 益76網友價十吋都不錯的!

gikifk 發表於 2014-11-11 20:41

其實聽歌唔會開拾仔

但睇戲無左拾仔就完全無左睇戲的氣分

louis001 發表於 2014-11-12 10:41

如果唔想俾太多 威記的十仔聽歌效果唔錯 因識個世外高人 都係咁玩
12吋紙盤喇叭 + 超高音 + 威記十仔
如果捨得俾錢同有要求 最近同呀高人去聽左隻JL 113 佢已經流晒口水
JL 系列 聽歌 真係幾得下 JL110 應該都唔差 師兄可以參考下
因為一隻高質既十仔 在適當既調教後 係可以係歌上有好大幫助
當然 如果你套系統可以2.0 都聽到高質素除外

Reactor 發表於 2014-11-12 11:26

中置主要係出人聲,而背景音樂和音效聲是主要靠前置出聲的。低音做得好會大大提升看電影的包圍感和氣氛。

Reactor 發表於 2014-11-12 12:11

gikifk 發表於 2014-11-11 20:41 static/image/common/back.gif
其實聽歌唔會開拾仔

用優質的座地喇叭聽歌,確係唔使靠十仔。

如果係一般的書架喇叭,十仔還是幫到手的。

chhanthony 發表於 2014-11-12 12:48

樓主如果想買隻subwoofer用嚟聽歌不妨睇下REL,唔錯的。

stjo 發表於 2014-11-12 13:11

我隻 JL E112聽歌都好大幫助,調校是否合適好大分別。

redioleong 發表於 2014-11-12 14:54

各位師兄,我想問聽歌時用埋十仔,應該係點接駁,因我部int amp 唔見有out put 去十仔,定用av amp聽歌用十仔,新手上。
(Post76 Android 手機版送出)
頁: [1] 2
查看完整版本: 請教一下中置同重低音關係

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。