Rakehell 發表於 2014-11-10 14:02

alanadc23 發表於 2014-11-10 13:52 static/image/common/back.gif
我都想唔呃

音壓我就番個空間

我對鴨叭響前置頂,靠後放,前置同皇帝位有2m. 無呃呎。
鴨叭 auto set, 4m幾。auto set無呃呎。
用pink noise試單一隻鴨叭,感覺到近電視牆既天花出聲。
用Dolby amazing demo試,雷聲雨聲,係皇帝位同電視中間既天花出聲。

感覺良好,過得去。
(Post76 Android 手機版送出)

alanadc23 發表於 2014-11-10 14:11

chhanthony 發表於 2014-11-10 14:43

alanadc23 發表於 2014-11-10 13:43 static/image/common/back.gif
呃左中置同前置 冇斷 不過聲有d怪

之前試book of eli 中前唔夠順

明白, 網站上有很多有關喇叭距離嘅文章,有時間爬爬文,會有唔少發現。
個人見解喇叭距離只係用嚟調校訊號早或遲幾多發出,從而希望所有訊號到達聆聽者位置時一致。

just my 2 cents.

alanadc23 發表於 2014-11-10 14:57

chhanthony 發表於 2014-11-10 15:33

alanadc23 發表於 2014-11-10 14:57 static/image/common/back.gif
CHING 多謝你

我之前都有爬過文, 呃呎多數用於增加空間

個人唔會為某一隻碟嘅某一段音效去定到底音效是否連貫,而連貫與否同空間、器材都有關係。
有個微調距離嘅方法,播放一個mono嘅pink noise訊號,之後用AV AMP嘅DSP變成2.0訊號。
先disable R,SR,SBR,SBL,SL,SW只留L同C,之後用+/-微調C嘅距離,令到聲音在L同C中間出現,
之後disable L,SR,SBR,SBL,SL,SW只留C同R,再用+/-微調R嘅距離,令到聲音在C同R中間出現,如此類推....

而Dolby Atmos Overhead speaker喇叭因為係object base唔係channel base,
理論上佢係唔會同七個主聲道同一時間出現同一個訊號,
但相信都可以用以上方法去微調4個Overhead speaker嘅連實性。

小弟未有Dolby Atmos的器材,以上只係以小弟所認知嘅小享分享。

有錯不妨指正小弟,謝謝。

Just my 2 cents.

alanadc23 發表於 2014-11-10 15:36

Rakehell 發表於 2014-11-10 15:38

alanadc23 發表於 2014-11-10 14:11 static/image/common/back.gif
其實我都咁上下 鴨喇叭冇呃過 只係唔知係咪比條橫樑trap 住左d聲 企起身就feel 到頭頂 坐就feel 到喇叭出 ...

erhhhh... 師兄,
雀仔果段我都係耳仔水平圍繞飛一圈。
我surround放左耳仔水平,surround back 上牆,所以個效果係左耳,左後腦,右後腦,右耳,右前,中,左前。試過A/B 7.1 同 7.1.2 都係咁上下。

但天花效果用雷同雨會明顯好多。
(Post76 Android 手機版送出)

alanadc23 發表於 2014-11-10 16:36

Rakehell 發表於 2014-11-10 16:52

alanadc23 發表於 2014-11-10 16:36 static/image/common/back.gif
我上次去友誠試 5.1.2 都有小小頸頂feel

掛天花就好明顯係頭頂 會唔會係我要求太高  {:6_1 ...

我會返屋企 Test 下雀仔果段, 埋耳聽下 Atmos speaker.當雀仔一開始由左 surround 飛 360 度去左前時 , 試下鴨spk 有無料到.

其實我之前以為果段係 360 水平飛一轉 (我 Surround back 響牆 , 點聽都會響頭上... haha)

alanadc23 發表於 2014-11-10 21:17

頁: 1 2 3 [4] 5
查看完整版本: Onkyo enabled speaker出問題了

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。