hello 發表於 2014-11-3 22:39

拉獨立電源線

各位師兄好,小弟就嚟搬屋,新居將不會大攪,但又想拉條獨立電源缐比AV用,有師傅嚟睇過,話暗線要鑿牆藏喉係大工程,要填紅毛泥,缐灰,油牆,收好貴{過$@))))}{:1_331:} ,係咪真係收咁貴?想鑿四條喉上天花玩鴨毛又收$@)))) 想問下有冇經濟又唔太樣衰嘅方法呢?Thanks

gikifk 發表於 2014-11-3 23:19

玩無線WiFi

hello 發表於 2014-11-3 23:36

gikifk 發表於 2014-11-3 23:19 static/image/common/back.gif
玩無線WiFi

師兄,點玩?

YYSKY 發表於 2014-11-4 09:37

唔怕失真,干擾,價錢貴係不錯選擇,
WiFi都要拖條電源比佢食的,一樣要做喉

fungjai 發表於 2014-11-4 13:09

師兄, 收喇叭線都係要鑿牆埋喉, 走明線既話就一定最平,都無乜可能平得幾多... 我都係就黎搬屋, 新樓有晒裝修, 地下已鋪晒磚, 想走地下都唔得,唯有介坑入喉做假天花同燈槽走線~ 呢d $$要玩AV 既話無得慳架喇
(Post76 Android 手機版送出)

hello 發表於 2014-11-15 07:56

fungjai 發表於 2014-11-4 13:09 static/image/common/back.gif
師兄, 收喇叭線都係要鑿牆埋喉, 走明線既話就一定最平,都無乜可能平得幾多... 我都係就黎搬屋, 新樓有 ...

師兄,咁你要洗幾多$?

PP-HK 發表於 2014-11-15 08:48

如果你個裝修師傅要收你咁貴都冇乜計, 但老實講, 裝修時鑿牆接線係基本工作, 就算逐個蘇位計都係有限錢。我上年搬屋裝修重拉獨立電, 四組入牆仲要入哂銅喉, 做埋獨立電箱, 料我出, 工錢一毫子都冇收我, 不過我搵熟人做又有點分別嘅。

popo388 發表於 2014-11-15 10:44

你可以按入喉加牆蘇的概念來衡量,
一個入喉牆蘇收500~700,你攪鴨毛拉喉當4個蘇,唔應該多過3000
我做明喉獨立電(1個新箱+4個牆蘇),料我自己賣,可以爬我文睇下個price list,
師傅收3500, 即使人工上升都應該不過4500,
如果你入牆拉喉攪獨立電,我覺得合理價係3000+4500=8500
如果多過10k 就都幾貴(料另計)
當然係裝修時一起攪計,裝修後獨立攪就唔知點計.

popo388 發表於 2014-11-15 10:54

http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=180859&extra=

hello 發表於 2014-11-15 14:52

PoPo388 兄,我都試過裝修時做埋拉獨立線及獨立喇叭喉,真係一條不過一千,不過如你所講,只上嚟䥣喉藏缐喉,裝修師傅覺得係細"蟻"嘢,我話只拉獨立電源線,唔做添呀,可能覺得太小肉食啩。另一間就要䥣爛啲新磚再藏地下,梗係唔制!點舖返一樣色?所以唔係趁裝修攪呢啲都好濕滯,行明缐實比老闆渣型{:1_348:}
頁: [1] 2
查看完整版本: 拉獨立電源線

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。