chllovehsy 發表於 2014-11-9 19:37

jasonfoknxu 發表於 2014-11-9 19:29 static/image/common/back.gif
1. overbudget
2. 二手唔考慮

Um......咁的確好難諗

loadinglove 發表於 2014-11-10 03:31

jasonfoknxu 發表於 2014-11-9 17:02 static/image/common/back.gif
$5k 升 DAC 差唔多到我極限,而 USB 線就 1K 以上都接受唔到~
E 家 budget 已經好高(對我黎 ...

有冇諗過要有pre-amp/ volume control功能既dac
咁再加條轉接線插headphone
好多dac都冇headphone jack 但會有pre-amp
咁你選擇或者多d

jasonfoknxu 發表於 2014-11-10 08:24

loadinglove 發表於 2014-11-10 03:31 static/image/common/back.gif
有冇諗過要有pre-amp/ volume control功能既dac
咁再加條轉接線插headphone
好多dac都冇headphone jack...

好多dac都冇headphone jack 但會有pre-amp?冇留意哦,有咩選擇?{:6_141:}

jasonfoknxu 發表於 2014-11-10 18:47

{:6_158:}
最後:
ONIX DAC25B ~ TEAC UD-301 + AMP 二揀一
求意見!
只玩 headphone/earphone,唔玩 speaker~
主要用途:睇片、聽歌、打機

另求重口味人聲 USB 線、重口味人聲 AMP 同重口味人聲 RCA/XLR 推介
著重:中高頻為主,人聲凸出、人聲前、人聲有感情,唔好咁多 BASS,樂器/配樂後
budget:$500(USB cable)+ $1,500(AMP)+ $500(RCA/XLR cable)

scene030112 發表於 2014-11-10 20:36

咁既budget不如草起佢仲好
到喉唔到肺

20120820 發表於 2014-11-11 00:34

scene030112 發表於 2014-11-10 20:36 static/image/common/back.gif
到喉唔到肺

"咁既budget不如草起佢仲好到喉唔到肺" x2~

jasonfoknxu 發表於 2014-11-11 01:43

scene030112 發表於 2014-11-10 20:36 static/image/common/back.gif
到喉唔到肺

問題係我要換 DAC...{:6_125:}

hieisky 發表於 2014-11-11 14:51

利申,冇聽過DAC25B同UD-301,而又建議你儲起佢好過。

得5K,而且又一定要買既,其實節省D買一部係好過二部,因為到最後兩部都會好唔掂

我覺得你要諗既係,你選既呢部DAC/一體機,擴充性好唔好
當然啦,D聲啱你既就最好,但唔夠好既,你可能都要"袋住先"
(因為你話一定要買丫嘛,而且5K左右既一體機,似乎只有解碼/AMP其中一樣對辦)

畢竟毒癮都係會慢慢咁來、同埋越來越重,到你有錢自然會身痕,咁你就會自己做野嫁啦(加AMP/升級)
至於USB線、電個D,你有多D budget先諗啦.....

Andykong 發表於 2014-11-11 15:05

jasonfoknxu 發表於 2014-11-11 01:43 static/image/common/back.gif
問題係我要換 DAC...

咁既 budget, 又等唔到一定要買,梗係有幾多 budget 都谷晒落去啦,仲分乜鬼 amp 啊,線啊咁, budget 唔容許你到位,咪一步步砌套 system ,堅持每件都買啱野好過成套唔啱聽既買返來然後遂件換!

jasonfoknxu 發表於 2014-11-11 20:42

Andykong 發表於 2014-11-11 15:05 static/image/common/back.gif
咁既 budget, 又等唔到一定要買,梗係有幾多 budget 都谷晒落去啦,仲分乜鬼 amp 啊,線啊咁, budget 唔 ...

我朋友同你睇法有 D 唔同,我朋友覺得 DAC 同 AMP 分開買會好 D,佢話要加 AMP 因為 DAC 個 phone out 好廢,AMP 唔岩就放,線唔岩又可以放左佢換第二條~

P.S. 我要換 DAC 係因為依家個 dac 果個 driver 太廢,易撞
頁: 1 2 3 4 [5] 6 7
查看完整版本: CAS 升級:求推介 $5,000 DAC + USB cable

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。