jasonfoknxu 發表於 2014-10-27 16:42

新組合計劃中,比 D 意見,持續更新

最近想賣左 MA9、portable amp 同個 USB DAC 去換新組合~{:6_228:}
此 plan 係 for 隨身,唔係 Home use{:1_338:}

Plan 1 Concept:

Budget plan:
Mini computer + router + accessories + portable battery = ~$1000
USB DAC = ~$5000
USB cable = ~$1000

Plan 2:
(DAP + DAC + AMP)
Qls Hifi Qa360 + (DAC)* + (AMP)*
TEAC HA-P90SD + (DAC)* + (AMP)*
*Optional / add later

各位師兄有冇咩 USB DAC 推介?
USB DAC Budget: 建議零售價 7K 以下 / 實價 5K 以下
要求:
人聲前 & 有感情
唔好咁大,最盡去到好似 7 吋手機咁
要有 AMP(即係非 pure DAC)
最好可當 pure DAC
最好係用 3.5mm phone out
最好 support 插電用(即係插電時唔用電池用濕電/外置電)

唔好叫我去試,未 ready,未有得試,依家只係想係度收集下意見先,之然重點試果 D~

歡迎毒我!
Thanks all{:6_162:}

scene030112 發表於 2014-10-27 18:58

其實有好多鋪頭網頁都有列明邊d係dac+amp
款式唔算多
一日下就應該試得晒既
旺角星際慢慢試

Andykong 發表於 2014-10-27 19:03

iDSD Micro

jasonfoknxu 發表於 2014-10-27 19:14

scene030112 發表於 2014-10-27 18:58 static/image/common/back.gif
其實有好多鋪頭網頁都有列明邊d係dac+amp
款式唔算多
一日下就應該試得晒既

重點係我仲未有圖中所有野,冇得試{:6_123:}

EDIT:想係度問下先,之然重點試果 D~

deathson 發表於 2014-10-28 11:07

Mini computer + router + accessories + portable battery = ~$1000
上面呢堆野換做一部平價win 8 tablet可能會無咁麻煩

jasonfoknxu 發表於 2014-10-28 11:17

deathson 發表於 2014-10-28 11:07 static/image/common/back.gif
上面呢堆野換做一部平價win 8 tablet ...

的確用 tablet 係冇咁煩,但係:
1. 音質應該差左
2. 大部左
3. 食電左
4. 難控制左(因為 Windows 介面)
{:6_143:} 同意嗎?

P.S. mini pc 想用 linux

Edit: 諗下諗下又係幾好,冇咁麻煩,考慮中

deathson 發表於 2014-10-28 13:08

jasonfoknxu 發表於 2014-10-28 11:17 static/image/common/back.gif
的確用 tablet 係冇咁煩,但係:
1. 音質應該差左
2. 大部左

以上4點,應該
只有第1點有爭議~
第2點,就睇你買幾大的者~細細地7寸唔會太大吧~{:6_143:}
第3點,食電的野,只係開住播歌,應該點都唔會太食電~{:6_138:}
第4點,無可能WINDOWS會難得過用LINUX了吧~而且應該USB DAC的支援度WINDOWS點都最好吧~{:6_174:}

biid 發表於 2014-10-28 14:18

deathson 發表於 2014-10-28 13:08 static/image/common/back.gif
以上4點,應該
只有第1點有爭議~
第2點,就睇你買幾大的者~細細地7寸唔會太大吧~

第一點無咩爭議,除非佢大搞個os,米win8一定輸好多
macbook加amarra都輸cubox mpd一段明顯距離,
而一般win8仲差過macbook加amarra{:6_146:}
樓主搞到咁大抽,如果先天就輸呢d位,咁不如用番dap好過{:6_165:}

jasonfoknxu 發表於 2014-10-28 16:22

biid 發表於 2014-10-28 14:18 static/image/common/back.gif
第一點無咩爭議,除非佢大搞個os,米win8一定輸好多
macbook加amarra都輸cubox mpd一段明顯距離,
而一般 ...

唔好意思,「先天就輸呢d位」指既係?{:6_204:}

t1174 發表於 2014-10-28 16:27

不太明, 這系統至重要的音樂, 是存在哪裡?
不會是用在ROUTER 在 REMOTE SITE 拿STREAMING 吧.
頁: [1] 2
查看完整版本: 新組合計劃中,比 D 意見,持續更新

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。