Versa 發表於 2014-10-25 14:32

Dolby atoms 喇叭擺位

屋企裝修拉喇叭線,本身玩緊7.1,反正整開希望預留位置將來Dolby Atmos 或其他格式(雖然短期內都唔會有錢換機)

問題 1:
7.1.4 頭頂喇叭分為front overhead 及rear overhead,但相信香港9成人屋企 surround / surround back 已經係掛近天花,rear overhead 跟surround back會好接近,其實係咪7.1.2已經足夠?

問題2:
如果7.1.2,兩隻overhead speaker 是否剛好在頭頂天花?還是偏少少前方較好?(因surround已在座位的水平掛牆,overhead 偏前少少可以拉遠一點speaker之間距離,效果會否明顯d?)

問題 3:
兩隻overhead speaker 距離是否集中頭頂天花就ok,有冇需要分得太開?之間距離多少?

hohodog900 發表於 2014-10-25 14:48

我都喺裝修緊, 大家分享下, 我就將後置轉玩座地喇叭, 當然要坐高小小(耳仔高小小), 然後用番舊天花後置位再加多一對前天花位, 變成5.1.4, 好處喺唔會後置同天花D聲撞埋一齊(純粹自己諗, 冇朋友玩過, 唔知好唔好)

billy3310 發表於 2014-10-25 15:08

格離巴斯網有鴨毛擺位教學

rayray_72 發表於 2014-10-25 17:29

咁多人都裝修...我也是..但我就做了燈槽...線可以較活動的走位.
因我也是短期內未會換機...只是由5.1升到7.1但同時也為之後7.1.4做了準備
其實我覺得這些擺位盡量距離分得遠些又要盡量付合要求.
但最終都睇實際環境作出調整....

edmundsf 發表於 2014-10-26 00:31

我都裝修緊,我預位玩7.1.2 跟呢度擺

http://www.dolby.com/us/en/guide/dolby-atmos-speaker-setup/7-1-2-setups.html
(Post76 Android 手機版送出)

patrick12345 發表於 2014-10-26 11:52

我又係裝修中,但我廳果邊唔會整假天花所以無得用入天花(好似筒燈)果種喇叭。
依家四處睇緊天花用什麼喇叭好,大家有什麼意見呢?

edmundsf 發表於 2014-10-26 13:53

patrick12345 發表於 2014-10-26 11:52 static/image/common/back.gif
我又係裝修中,但我廳果邊唔會整假天花所以無得用入天花(好似筒燈)果種喇叭。
依家四處睇緊天花用什麼喇 ...

我都同一樣無假天花, 做咗一個月research , 最近樣係 kef T101,有白色但掛唔到上天花, 有啲舖頭會介紹係cambridge audio 隻min 11/21, 不過唔知效果如何。

我都想知有冇其他選擇。。。

rayray_72 發表於 2014-10-26 14:27

patrick12345 發表於 2014-10-26 11:52 static/image/common/back.gif
依家四處睇緊天花用什麼喇 ...

我的只是燈槽.不算是假天花.我只借燈槽把喇叭線放到上頂.為未來而準備咋..最後也是學C兄們吊喇叭....{:6_136:}

edmundsf 發表於 2014-10-26 14:52

rayray_72 發表於 2014-10-26 14:27 static/image/common/back.gif
我的只是燈槽.不算是假天花.我只借燈槽把喇叭線放到上頂.為未來而準備咋..最後也是學C兄們吊喇叭....{:6_ ...

ching 有冇睇啱咩喇叭?

rayray_72 發表於 2014-10-26 15:43

edmundsf 發表於 2014-10-26 14:52 static/image/common/back.gif
ching 有冇睇啱咩喇叭?

C兄.未呀..我要換機才有得玩..
要等經濟好些..或D機平D先..
頁: [1] 2
查看完整版本: Dolby atoms 喇叭擺位

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。