ykluk 發表於 2014-10-23 14:12

LeglessBird 發表於 2014-10-23 13:33 static/image/common/back.gif
多謝 Ching 意見。

其實小葫蘆也不是指向式的,不知道是否適合做前置?

純個人意見, 我會建議樓主你不如HIFI/AV全分家, 用一套Klipsch 5隻或7隻或9隻喇叭容易夾又易搞~~!!

ykluk 發表於 2014-10-23 14:13

LeglessBird 發表於 2014-10-23 13:37 static/image/common/back.gif
R900 是坐地,地方關係,不考慮了。

KEF 其實未認真聽過,聲底取向如何?是否傳統英國聲? ...

KEF宜家算仲係少少英國味道, 但已經變咗好高清吓(快咗爽咗). 但係R系始終大食少少, 如果要推足都要加後級, 唔係個感覺會幾慢吓....{:8_384:}

oldappletree 發表於 2014-10-23 14:23

ykluk 發表於 2014-10-23 14:10 static/image/common/back.gif
如果早好幾年問小弟天龍AV amp特性, 我會話好猛好勁好重口味....

如果早一年或幾個月前問小弟 ...

謝謝 c hing 詳盡,專業的 解答

{:8_387:}

ms_driller 發表於 2014-10-23 21:03

我都建議用Klipsch,如地方有限制,前可用RB系,後可用RB或RS系
(Post76 Android 手機版送出)

LeglessBird 發表於 2014-10-23 22:02

認真感激各位大大提供的意見,小弟都心中有數了⋯⋯

sclendan 發表於 2014-10-24 04:21

ykluk 發表於 2014-10-23 14:12 static/image/common/back.gif
純個人意見, 我會建議樓主你不如HIFI/AV全分家, 用一套Klipsch 5隻或7隻或9隻喇叭容易夾又易搞~~!!...

認同Luk sir, 樓主買得5.1, 應該係想睇戲啦, 睇戲用傑仕唔會揀錯, 加上傑仕平靚正, 樓主兩皮筆值實在好難"歐筆"! {:6_174:}

edison133 發表於 2014-10-24 08:22

Klipsch我用了4隻RS, 效果非常好!
放在家裡又吾怕太大隻!

LeglessBird 發表於 2014-10-24 16:54

多謝各位大大,如無意外,Central 同 front height 都會用 Klipsch 了!

不過我又咁諗,如果想睇戲 surround 效果再好D,surround 同埋 surround back ( 如果玩9.1 ) 用 Mirage 好唔好呢?因為我check 過佢D 喇叭 sensitivity 都有90, 應該推得到!

ykluk 發表於 2014-10-24 16:59

LeglessBird 發表於 2014-10-24 16:54 static/image/common/back.gif
多謝各位大大,如無意外,Central 同 front height 都會用 Klipsch 了!

不過我又咁諗,如果想睇戲 surrou ...

玩9.1當然好, 不過建議surround用tripole喇叭, surround back都係用返指向性好啲~~!! {:9_423:}

LeglessBird 發表於 2014-10-24 17:13

ykluk 發表於 2014-10-24 16:59 static/image/common/back.gif
玩9.1當然好, 不過建議surround用tripole喇叭, surround back都係用返指向性好啲~~!!   ...

認真受教!感激感激!

請問一吓,Mirage 嘢 omni-polar 效果同 tripolar 效果點比?
頁: 1 2 [3] 4
查看完整版本: Yamaha 配乜喇叭好?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。