edmundsf 發表於 2014-9-23 05:09

新手玩投影數問

新居準備裝備, 身痕想學人玩投影, 依家投影機target 咗 Sony HW55ES, 但個幕仲未揀得掂。 通常投資響個幕同部機嘅比例點分佈?

上網睇人話觀賞距離最好係個幕嘅三倍,我個客廳大概長9尺半(未放梳化), 上網睇過最好係80吋, 但其實我幅牆可以放到92吋,買92吋會唔會大得滯?

都係啱啱開始研究, 請賜教。
(Post76 Android 手機版送出)

sam12345 發表於 2014-9-23 08:00

92'好D,不過要留意兩邊牆壁反光!
幕最起碼都用os,睇戲多就揀2.35/1⋯

goldberg0083 發表於 2014-9-23 10:16

新裝修最好預設買兩邊黑色遮光布
牆身比較深色的油漆
效果會好過左右兩邊白色長牆、因為這不會反光
如果要淺色牆左右兩邊最好就加兩塊黑色捲簾
我加了之後看戲是很舒服{:6_182:}

ykluk 發表於 2014-9-23 10:26

比多少少料師兄參考: {:9_421:}
http://hk.os-worldwide.com/products/guide.html

仲有呢個catalog都有唔少詳細資料, 當年小弟買OS幕前都讀唔少嚟預裝修時整: {:9_423:}
http://hk.os-worldwide.com/pdf/catalog.pdf

goldberg0083 發表於 2014-9-23 11:08

ykluk 發表於 2014-9-23 10:26 static/image/common/back.gif
比多少少料師兄參考:
http://hk.os-worldwide.com/products/guide.html

師兄我想請教下你而家用os什麼手拉幕好
我都換左部Epson Tw 8200三個月了
我用os舊·幕看到有摩爾紋想換新幕
同埋你可唔可以教一教我點樣set部機靚d呢
因為我都是看你早前的介紹話靚買的
剛剛用了一百五十小時!可以教顏色了{:8_387:}

akira11092 發表於 2014-9-23 11:08

師兄得果9 呎重要投 90" 買飛買前座喎......其實投 80" 都係駁吓架咋, 都幾免強   

lwk10 發表於 2014-9-23 11:25

銀幕要放在tv及喇叭前,變左又減2尺,不如買部sharp 80寸lcd tv 大約$59000較為合用d

ykluk 發表於 2014-9-23 11:32

goldberg0083 發表於 2014-9-23 11:08 static/image/common/back.gif
師兄我想請教下你而家用os什麼手拉幕好
我都換左部Epson Tw 8200三個月了
我用os舊·幕看到有摩爾紋想換 ...

唔好意思師兄, 唔小心比小弟毒襯.....{:8_387:} 不過我諗你買咗8200都唔會點投訴, 近排我先見KEF尖沙咀同銅鑼灣都換咗呢部機~~!! {:9_407:}

小弟唔係用手拉, 係用電幕: SEP-110HM-MRW1
http://hk.os-worldwide.com/products/screen/sep-m.html

早2個月介紹咗個朋友喺網上搵OS official dealer買, 個價錢算係幾OK~~, 唔知你有無相熟鋪頭, 要就PM我啦~~{:9_421:}

至於本身8200其實都幾靚色, 至於調教方面, 個人會覺得因應唔同環境(反光, 大小同環境有幾黑), 所以數值好難作參考...小弟都無咩做特別調教, 只係搵幾套戲調教返自己心口顏色, 不過同原廠設定都唔大分別....{:8_395:}

sam12345 發表於 2014-9-23 13:43

akira11092 發表於 2014-9-23 11:08 static/image/common/back.gif
師兄得果9 呎重要投 90" 買飛買前座喎......其實投 80" 都係駁吓架咋, 都幾免強    ...

我就係同樓主個k屎差不多先建議92'
因為我以前同你個想法差不多,係16/9嘅年代
係絕對合識,但係現在2.35/1加超高清嘅年代⋯

mak710 發表於 2014-9-23 13:53

要留意你嘅target projector 最短投影距離及高低角度, 記住減返前後buffer
(Post76 Android 手機版送出)
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 新手玩投影數問

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。