lamoswald 發表於 2014-9-22 21:00

隨身amp for AK120II

本人是head-fi 新手,剛買入AK120II,正在考慮有沒有需要買部portable amplifier。

我正在考慮
1. Lehmann Audio Traveller
2. Venturecraft typhoon
3. Venturecraft bxd
4. Sony pha 2 or pha 3
哪一部好?

但因我是新手,有啲concept晤係好清。唔明不同amp嘅分別,例如DAC+amp,純amp,op amp。
仲有就是pre-amp 同amp嘅分別。

仲有其實係唔係有amp一定好過沒有。

仲有我有部Marshall Stanmore (active speaker),係唔係任何dac+amp 有line out都可做pre-amp?? 個phone-out output口可以做pre-amp嗎??

請各位賜教。

jasone_ti 發表於 2014-9-22 21:48

加amp通常都係追求更好既表現
其實ak120ii都已經係高階player黎
唔知師用緊咩耳機/耳筒
其實未必需要加amp架

kent~ 發表於 2014-9-22 22:01

新手就入AK120II.....{:1_332:}

lamoswald 發表於 2014-9-23 03:06

jasone_ti 發表於 2014-9-22 21:48 static/image/common/back.gif
加amp通常都係追求更好既表現
其實ak120ii都已經係高階player黎
唔知師用緊咩耳機/耳筒

Thanks for your quick reply!

耳機暫時用哽aedle VK-1(不是什麼hig-end headphone)
因為如果加部隨身amp可以推耳機推得好啲,我認為都值得投資一部。因為我見部AK120II用呢個Headphone時,volumn要開到好大,要去到過65(但max都只係72左近),這是否代表部AK120II唔係好夠力去推呢??

仲有我見好多人用AK player都加部venturecraft(DAC+Amp),咁係唔係用venturecraft嗰DAC解碼?
如果係咁,咪浪費左AK120II個dual DAC?咁用咁貴買部AK來為左乜?
(唔知我有冇理解錯呢?)

所以pure headphone amp(如Lehmann Audio Traveller ot ALO AUDIO 嘅RX Mark3 B+ or cyber lab 嘅amp)
另外我見Lehmann Audio Traveller個spec話佢可以用做active speaker嘅pre-amp?咁同我直插部AK120II落去部ACTIVE SPEAKER 有什麼分別呢??

先多謝師兄嘅解答!

窮小子 發表於 2014-9-23 11:17

lamoswald 發表於 2014-9-23 03:06 static/image/common/back.gif
Thanks for your quick reply!

耳機暫時用哽aedle VK-1(不是什麼hig-end headphone)

中毒1歩   1歩 黎,

黎得 76,   1 定 “ 中毒 ” ....{:6_193:}

furuya 發表於 2014-9-23 12:26

DATA---digital--->DAC---analog---line out--->PREAMP---volume control analog--->POWER AMP---Signal放大---drive headphone/speaker

Ak120-2 DAC 足夠 用DAC AMP係浪費
用部純耳擴 即preamp+power amp啦

kenny@myself 發表於 2014-9-23 12:41

Sony pha 3, wait for all amp come out sin buy {:6_177:}

kenny@myself 發表於 2014-9-23 12:42

窮小子 發表於 2014-9-23 11:17 static/image/common/back.gif
中毒1歩   1歩 黎,

黎得 76,   1 定 “ 中毒 ”

Agree!!

{:6_176:}

howardyiu 發表於 2014-9-23 14:08

我之前用 INTRUDER 好好力, 唔SUGGEST ALO

lamoswald 發表於 2014-9-23 15:58

furuya 發表於 2014-9-23 12:26 static/image/common/back.gif
DATA---digital--->DAC---analog---line out--->PREAMP---volume control analog--->POWER AMP---Signal放 ...

請問純amp有冇好介紹?Lehmann Traveller?venturecradft bxd?
Thanks!!
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 隨身amp for AK120II

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。