原明 發表於 2014-9-17 07:55

又係更上一層樓時間!{:8_394:}

gikifk 發表於 2014-9-17 07:58

升級算喇..........................廢事整

louis001 發表於 2014-9-17 19:51

tman 發表於 2014-9-17 07:41 static/image/common/back.gif
咁HRS10好呢還是True EQ10好呢?
(Post76 Android 手機版送出)

兩部選EQ-10 一定係首選{:6_170:}

tman 發表於 2014-9-17 21:23

gikifk 發表於 2014-9-17 07:58 static/image/common/back.gif
升級算喇..........................廢事整

但部壞woofer唔整又有呢浪費,又無地方放。

Reactor 發表於 2014-9-17 22:14

早兩個星期親身去六樓試聽過,HRS 其實都唔錯,不過EQ就再有屬次感好多。

Thomas87 發表於 2014-9-17 22:20

tman 發表於 2014-9-17 21:23 static/image/common/back.gif

做了battery test 未呀?

如果低音單元無壞的話, 即是要換功放板啦!

咁喜歡 Sunfire EQ subwoofer, 可以去淘寶買塊 Sunfire True Subwoofer EQ功放板來更換, 注意此塊功放板的電壓是120V, 要購買 220V ot 120V 變壓火牛才能使用.

http://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.14.1.2AGYzn&id=40928997893&ns=1#detail

此板呎寸是21.5×24CM, 睇下可不可以安裝在現有的SDS-12 功放板的方形洞!

billymud 發表於 2014-9-17 22:38

tman 發表於 2014-9-17 21:23 static/image/common/back.gif

見到箱內電子板上有多條fuses 嗎?
您唔 verify 隻 woofer 有冇open/short, 唔check fuses 有冇燒斷,。。。自己唔做功夫,神仙難救。{:1_331:}

Thomas87 發表於 2014-9-17 23:25

塊功放板內部的確有條Fuse

http://www.fotothing.com/photos/76c/76cc2970744a282ef838d373c3dbbf52.jpg?ts=1410967400

karsonkwan 發表於 2014-11-20 23:36

Thomas87 發表於 2014-9-14 22:21 static/image/common/back.gif
基本上, subwoofer 祇有三大配件, 即是音箱, woofer 及功放板

把功放板拆下來, 把1.5v AA 或 9v 電池 接 ...

klipsch有冇功放板賣。。。

Krizzzz 發表於 2014-11-21 14:20

EQ10 係前旗艦, 當然好過HRS-10 啦
無非是睇筆直揀機

睇下新旗艦XTEQ先啦 {:6_222:}
頁: 1 2 3 4 [5] 6
查看完整版本: 求救!Sunfire HRS12 突然無聲

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。