r002 發表於 2014-9-13 18:55

violectric 281一問

最近打算升級耳擴,本身是A1耳擴+T1
其實之前已留意了violectric 281一段時間了,最近看到淘寶已有出售
但香港暫時還沒看到有賣,不知道有沒有師兄知道香港幾時會正式發售?
如果沒有可能係淘寶買算,281推T1唔知得唔得呢?

moliu 發表於 2014-9-13 21:48

去淘寶不如自己直接同廠訂!

我應該係首批取得v281 的,詳可看呢度

利申︰己用了v281約個多月,主要用機係dt880 (bal) 同 t1

listenwithear 發表於 2014-9-14 11:58

有d廠牌攪入門級產品就很不錯, 但要向高階推進, 前路難行。 當價碼去到咁上下, 跟真正hifi廠商產品幾近接軌, 玩家又懂要求時, 須有真功夫去支持, 否則很易露底。

r002 發表於 2014-9-15 21:31

moliu 發表於 2014-9-13 21:48 static/image/common/back.gif
去淘寶不如自己直接同廠訂!

我應該係首批取得v281 的,詳可看呢度

仲以為香港無乜人提下,原來師兄係首批用家
咁師兄覺得v281推t1如何?差唔多價位又好似唔多,一般都說EAR909
想一步到位v281會唔會是好選擇,而膽機果D我又無地方玩....

r002 發表於 2014-9-15 21:34

listenwithear 發表於 2014-9-14 11:58 static/image/common/back.gif
有d廠牌攪入門級產品就很不錯, 但要向高階推進, 前路難行。 當價碼去到咁上下, 跟真正hifi廠商產品幾近接軌 ...

不明師兄指的是什麼意思?是說這機對不起這個價位?反正我沒聽過,下不了定論
但看回之前violectric的機器都有不錯的評價

listenwithear 發表於 2014-9-15 22:47

七八仟或以下很多產品都有不錯評價, 因為一般不會要求太多。四平八穩, 聲音唔扭曲已算合格相當不錯。

moliu 發表於 2014-9-16 11:30

r002 發表於 2014-9-15 21:31 static/image/common/back.gif
仲以為香港無乜人提下,原來師兄係首批用家
咁師兄覺得v281推t1如何?差唔多價位又好似唔多,一般都說EAR909 ...

原廠T1係6.3,用唔到V281的4針平衡,除非你換頭、或連線換,否則可考慮V220(即無4針的V281)

我自己係BEYER用家,在平衡下的DT880相當不俗,而其6.3插口也非常不錯,不論推動T1,HD800/650,甚至低阻的D7000也有好表現。

S.C. 發表於 2014-9-16 12:34

listenwithear 發表於 2014-9-14 11:58 static/image/common/back.gif
有d廠牌攪入門級產品就很不錯, 但要向高階推進, 前路難行。 當價碼去到咁上下, 跟真正hifi廠商產品幾近接軌 ...

每類商品都有做得特別出色嘅廠, Hifi 廠一般係比較可靠同有反咁上下質素姐, 又吾一定好好多嘅, 例如做HP, Focal/ B&W/ B&O 真係完全好過 Senn/ Beyer/ Akg? 我幾睇好Violectric V281喎, HIFI 廠出嘅HP amp 有邊幾部真係好好嘅呢?

octa 發表於 2014-9-16 13:16

想請教281 比181, 係咪好大改進呢?如果balance amp 入門181 係咪都夠用?

listenwithear 發表於 2014-9-16 14:01

S.C. 發表於 2014-9-16 12:34 static/image/common/back.gif
每類商品都有做得特別出色嘅廠, Hifi 廠一般係比較可靠同有反咁上下質素姐, 又吾一定好好多嘅, 例如做HP, ...

大致上你我完全同一意見, 事業有專攻, 正正是我倆所要指出的重點。
觀點就有些許角度不同, 喇叭廠係搭住去造hp, 說好聽點是跨界演出(crossover ?), 不是本科。 更深入些, 有啲廠牌專造高階產品, 另一些專造普羅市場, 能力, 經驗和專注等等大概已把他們分野。

其中專注是非常重要。 BOSE在它專事之家庭類小型制品很成功, 由於BOSE有幾十年產品經驗, 若果BOSE進軍真正hifi高階級別的器材, 我同樣相信不少人會持樂觀態度, 會睇好。但同時, 我亦估計另外有不少人抱拭目以待的態度, 看看攪乜料, 能否達致真正高階水平, 有無真功夫去支持, 去競爭。

我認為制品要有誠意, 進軍hiend不是把原有的放大縮小咁方便簡單, 技藝不精變成露底, 就是我原本的意思, 請指教。
頁: [1] 2 3
查看完整版本: violectric 281一問

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。