IcarusDerrick 發表於 2014-9-16 13:00

yuppi 發表於 2014-9-16 01:27 static/image/common/back.gif
752 只能先轉PCM 再解,不能直解DSD。

多謝師兄提點
呢點我明白
所以我話SACD層
不是DSD
就算當今市面上
最流行的ES9018
ESS都沒有否認不是全程DSD

IcarusDerrick 發表於 2014-9-16 13:15

louis001 發表於 2014-9-16 00:32 static/image/common/back.gif
要睇你音源用乜野去聽 一般bdp 真係要去到 751 752 95 105 105d 呢的先會有好的既效果
所以如用普通次一 ...

Yuppi兄
Louis同jeff各有各道理
我覺得兩位都啱
雖然有同一部751R但BDP不同
尤其是廠方調聲取向及採用DAC
HDMl輸入好過RCA情況
我等用入門低级BDP/AVM會更明顯

IcarusDerrick 發表於 2014-9-16 13:24

yuppi 發表於 2014-9-16 01:29 static/image/common/back.gif
想問下市面邊一部AV amp 用HDMI 輸入聽歌會好過RCA?

Yuppi兄
Louis同jeff雖然有同一部751R但BDP不同
尤其是廠方調聲取向及採用DAC
HDMl輸入好過RCA情況
我等用入門低级BDP/AVM會更明顯

IcarusDerrick 發表於 2014-9-16 13:31

神武光輝 發表於 2014-9-16 09:50 static/image/common/back.gif
其實就算105D,RCA聽SACD歌都只是普通CD層?說明書寫SACD,DSD只有hdmi出,冇話sacd可以經RCA出
(Pos ...

Oppo105D播SACD層可以經HDMl或analog輸出
Manual第19頁有講

http://download.oppodigital.com/BDP105/BDP-105_USER_MANUAL_English_v1.4.pdf

dpcs 發表於 2014-9-16 13:42

以105D, 聽SACD以RCA好聽過經HDMI

神武光輝 發表於 2014-9-16 14:05

IcarusDerrick 發表於 2014-9-16 13:31 static/image/common/back.gif
Oppo105D播SACD層可以經HDMl或analog輸出
Manual第19頁有講

多謝幫忙{:8_374:}因為我睇網上版
(Post76 Android 手機版送出)

IcarusDerrick 發表於 2014-9-16 14:14

dpcs 發表於 2014-9-16 13:42 static/image/common/back.gif

因為2313食咗到DSD

louis001 發表於 2014-9-16 15:14

yuppi 發表於 2014-9-16 11:26 static/image/common/back.gif
純粹問下, 何來插人.

93 個解碼係差, 如果吾係又點會出 95

93用RCA我個人聽感真係完全唔掂個隻 {:6_201:} 用HDMI 聽SACD 就好聽好多真係
93唔加DAC 真係入唔到耳聽CD 所以我自己都係聽FILE算

louis001 發表於 2014-9-16 15:16

dpcs 發表於 2014-9-16 13:42 static/image/common/back.gif

呢個絕對肯定係 {:6_193:}
所以我就話 除左 95 105 751 752外 103 同93 聽CD 用RCA 真係唔係太好聽

IcarusDerrick 發表於 2014-9-16 15:33

louis001 發表於 2014-9-16 15:14 static/image/common/back.gif
93用RCA我個人聽感真係完全唔掂個隻用HDMI 聽SACD 就好聽好多真係
93唔加DAC 真係入唔到耳聽 ...

Oppo經HDMl播SACD
要在Setup選中將SACD先化做PCM(看下面)
751R經HDMl方可食到oppo的SACD層http://www.prillaman.net/image/setup93-bdp93audioformat.jpg
頁: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9
查看完整版本: SACD 播放的迷思

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。