manblood 發表於 2014-9-6 16:04

唔知有冇熱心CHING幫忙整機?

抹機唔小心開大左音量掣,跳左,之後開到機,但冇聲,fuse又冇燒,樂聞又唔整,外面又唔知邊度整,,,,thank you先{:6_184:}
(Post76 Android 手機版送出)

billymud 發表於 2014-9-6 17:01

師兄府上所處 ? 請 pm,近近地.....就, 小弟發揚熱心、 無償邦下您 咁......{:1_352:}不過都要中秋節後至得。

at the moment, u may like to check according to it's User Manual :

manblood 發表於 2014-9-6 18:34

billymud 發表於 2014-9-6 17:01 static/image/common/back.gif
師兄府上所處 ? 請 pm,近近地.....就, 小弟發揚熱心、 無償邦下您 咁......不過都要中秋節後 ...

哈哈,好熱心ching,,,,,大師級出馬{:6_193:},,,,,我住粉嶺,,,唔使你過黎,我車去你府上呀,,,{:6_237:}thank you晒

billymud 發表於 2014-9-6 19:25

manblood 發表於 2014-9-6 18:34 static/image/common/back.gif
哈哈,好熱心ching,,,,,大師級出馬,,,,,我住粉嶺,,,唔使你過黎,我車去你府上呀,,,{ ...

我的名字叫 ya-ya-woo, 唔係 dai-c-fool.....

車過黎......不過都要中秋節後至得。 pls check pm.

billymud 發表於 2014-9-10 18:55

師兄"開到機,但冇聲,fuse (F742)又冇燒" 。。。>> try this >>毋須接其他訉源輸入,插電、試開機,(靜聽可有relay tic-tak 聲)、稍等至少15秒,then check下機背個 aux 電源座,有冇ac 220 volts 電到??
check aux AC outlet 有冇 220v 電出, 目的係要 verify 是否 因 "窩林" 突然拎到超大聲、CPU 鎖了機。(希望您冇燒喇叭)。如果度過 aux AC outlet 冇 220v 電出 ( i.e. 簡單D , 插個兩腳 phone charger 充手機、就知道有冇電出 ),就要開蓋偵 root cause了。

yuen 發表於 2014-9-11 14:06

billymud 發表於 2014-9-6 17:01 static/image/common/back.gif
師兄府上所處 ? 請 pm,近近地.....就, 小弟發揚熱心、 無償邦下您 咁......不過都要中秋節後 ...

{:6_193:}C兄, 好好人!

PP-HK 發表於 2014-9-11 14:53

熱心助人, 讚!{:6_193:}

billymud 發表於 2014-9-11 23:44

manblood 發表於 2014-9-6 18:34 static/image/common/back.gif
.....唔使你過黎,.......呀,,,{ ...

師兄,即係將個手機連住兩腳充電器, 兩腳充電器插入 yamaha 機背, 然後按照 thread #5 所示方法去試。

普通技術含量 , 無觸電危險 ,無風險,容易觀測的。

manblood 發表於 2014-9-12 01:23

billymud 發表於 2014-9-11 23:44 static/image/common/back.gif
師兄,即係將個手機連住兩腳充電器, 兩腳充電器插入 yamaha 機背, 然後按照 thread #5 所示方法去試。

...

我試下,熱心的ching{:6_139:}

billymud 發表於 2014-9-15 23:07

manblood 發表於 2014-9-12 01:23 static/image/common/back.gif
我試下,熱心的ching

any finding ? .......... typhoon happened !{:1_339:}

若測試結果係 "鎖機", 就要進一步做 panel-key diagnosis 睇下出咩 error code/msg 囉。{:1_331:}
頁: [1] 2
查看完整版本: 唔知有冇熱心CHING幫忙整機?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。