jk2000 發表於 2014-9-3 09:56

新手新居請教

hello
小弟剛為新居置左痕左好多年既kef q series 同onkyo 636, 因為心急得濟所以player (預計係103d)都未買
依家用xbox頂住先, 睇nowtv

想請教下
1: 我所有hdmi線經636出tv ok嗎?依家:
                           xbox -> sony扁線 -> 636 (GAME port)
                           nowtv -> sony扁線 -> 636 (CBL/SAT port)
                           636 -> aq pearl -> TV
                           (遲啲 103D -> aq pearl -> 636 BD/DVD port)

岩樣駁岩唔岩?定要由103D 再駁多條HDMI出TV??

2: 睇now時發覺有聲話唔同步問題, lipsync已set
但時得時唔得... 有冇得救?

3: 636個remote有時用到啲function制(例如home), 有時要襟部機先得, remote冇反應, 係咪要set d 野?
睇完basic manual同advance manual都冇講....

第一次發問問題多多, 希望各師兄多多指教
先謝!

lamhokin 發表於 2014-9-3 11:01

師兄,你宜家既接駁無問題。
103D有影像同音效分開出既功能,當然用盡部機啦。
remote 你有無襟著"RECEIVER" 個制先?個制系音量對上 MUTING隔離。

pac 發表於 2014-9-3 12:50

試下換remote 電

jk2000 發表於 2014-9-4 10:52

多謝師兄指教
琴日再試過, NOW TV 係個個台既LIPSYNC都唔同 (睇無線唔夾咀型,但HBO夾到咀型.....)
有冇師兄遇過呢個問題?
呢個問題攪到我好怕103D聲畫兩條出........

mdo 發表於 2014-9-4 20:11

jk2000 發表於 2014-9-4 10:52 static/image/common/back.gif
多謝師兄指教
琴日再試過, NOW TV 係個個台既LIPSYNC都唔同 (睇無線唔夾咀型,但HBO夾到咀型.....)
有冇師兄 ...

對,now 個個台唔同,我自己經驗116最嚴重,估計可能係bandwith影響,我用緊103,AV split功能必用,睇碟未試過聲畫唔同步

jk2000 發表於 2014-9-5 10:49

mdo 發表於 2014-9-4 20:11 static/image/common/back.gif
對,now 個個台唔同,我自己經驗116最嚴重,估計可能係bandwith影響,我用緊103,AV split功能必用,睇碟 ...

多謝師兄解答
咁都幾頭痕喎..........{:1_331:}
NOW宜插TV好過, 但睇HBO又想用喇叭......{:1_255:}

wadee 發表於 2014-9-5 15:51

103d聲畫分開hdmi一定有驚喜
頁: [1]
查看完整版本: 新手新居請教

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。