hzehk 發表於 2014-9-14 13:42

joeny 發表於 2014-9-14 10:22 static/image/common/back.gif
小弟昨日都入左手,正在line-in煲煉中,暫時所有setting都未郁過,
唔知係唔係未煲好o既關係,歌o既節奏有 ...

改 JC JD 先啦, 3.5mm 出 0 ohm 我覺得無mud用,插幾部耳機都衰聲。

如果插 3.5mm 換板改阻抗需要 set 做 JC JD。

joeny 發表於 2014-9-14 17:51

唔該CHNG,已經SET左JUMPER,個變化都真係幾明顯,
雖然唔知係PC板定係OPAMP的作用

另外舊電都幾OK,差3粒鐘左右就滿,由今朝10點開到
煲到依家差不多六點都仲藍燈

jonathonpower 發表於 2014-9-14 19:03

jasone_ti 發表於 2014-9-14 09:08 static/image/common/back.gif
對venturecraft的機海戰術沒有好感呢
難得終於有新機轉了外殼
樓主真厲害,一出就入手了還預備了如此詳細的 ...

哈哈。。

係呀。。就好似有師兄咁講

有返果種玩四驅車換PARTS果個感覺

最開頭以為好難攪。。。其實幾簡單

自己TUNE到D 靚聲出來。。。玩AUTO MODE既人唔會明。。
哈哈

ken2387 發表於 2014-9-17 17:07

小弟用緊DX90+SM64, 宜家諗緊買呢隻定Cypher Labs Picollo好
呢隻多啲野玩, Picollo細部得黎力水又好啲, 好難揀{:1_255:}

jonathonpower 發表於 2014-9-19 15:05

ken2387 發表於 2014-9-17 17:07 static/image/common/back.gif
小弟用緊DX90+SM64, 宜家諗緊買呢隻定Cypher Labs Picollo好
呢隻多啲野玩, Picollo細部得黎力水又好啲, 好 ...

http://www.cypherlabs.com/products/algorhythm-picollo/

連結內多圖

請教下師兄,有幾點唔明白。

1/ 部機無OP AMP, 但用 Triodes 做AMPLIFIER,是否夠力? 因玩開的都要換OP AMP

2/ triodes 係咪都要爆開部機換...定係就咁調?

謝謝

jonathonpower 發表於 2014-9-19 15:12

ken2387 發表於 2014-9-17 17:07 static/image/common/back.gif
呢隻多啲野玩, Picollo細部得黎力水又好啲, 好 ...

哈...係時候寫下呢部機抵打既野...

玩呢部BXD 既時候,有一點大家要小心。

是咁的,我之前寫了一篇如何BXD 開箱。咁如是者,呢幾日我都斷斷續續咁開機殼, 上螺絲。

當上螺絲時候,發現顯示充電量既透明膠粒好易跌出來,因為無"痴" 死O係電路板上,好容易整唔見。

留意留意。{:1_330:} {:1_330:} {:1_330:}

jonathonpower 發表於 2014-9-19 15:14

joeny 發表於 2014-9-14 17:51 static/image/common/back.gif
唔該CHNG,已經SET左JUMPER,個變化都真係幾明顯,
雖然唔知係PC板定係OPAMP的作用

換JUMPER 然後上返機殼時,記得留意顯示充電既透明膠粒,有無甩出來。

唔知左就麻煩了。

jonathonpower 發表於 2014-9-19 16:13

又夠鐘放毒....今次係COAXIAL 同軸輸出接駁Fiio X5 加 BXD {:1_333:} {:1_333:} {:1_333:}

jimmy 發表於 2014-9-20 13:26

jonathonpower 發表於 2014-9-19 16:13 static/image/common/back.gif
又夠鐘放毒....今次係COAXIAL 同軸輸出接駁Fiio X5 加 BXD

師兄,條COAXIAL線花費幾多錢?市面似似唔多見有COAXIAL線賣~~

PCMM1 發表於 2014-9-20 14:32

jonathonpower 發表於 2014-9-19 15:05 static/image/common/back.gif
http://www.cypherlabs.com/products/algorhythm-picollo/

連結內多圖

用triode做放大
其實就是discrete components砌出來的放大組件
不需更換triode
因為原廠已經直接焊在底板上
{:6_211:}
用triode砌的放大組件 (如Discrete Opamp)
理論上會比Opamp的控制力更好
音質上也會有一定的質素
唯獨聲音會偏向直白
需要用線材和器材去作調音
卻沒有Opamp般只要更換不同的Opamp配搭
會有不同的音色質素味道
玩味也會比較少
但也少了把玩Opamp的精神時間和金錢
{:6_243:}
Discrete components一般需要較長的時間
才會煲好入態
所以如果師兄真的決定入手Picollo的話
Run in煲機耐性一定不能少
看很多REVIEWS也有提及需要長一點時間Run in
但入態後的聲音又會令人著迷
{:6_212:}

(個人聽感,耳聽為實,不喜勿插)
頁: 1 2 [3] 4 5 6
查看完整版本: Venturecraft BXD 新機發現

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。