white44water 發表於 2014-8-30 18:40

Mirage MX 5.1 UPDATE 求建議

小弟用的組合是
Mirage MX 5.1 既喇叭 x 5 + velodyne spl 800i
AMP 是 馬仔的1602

地方有限
中置個位置唔夠,唔換住
想換前置果兩個 (地方有限,唔可以買太大隻,又或者個AMP唔夠力推, 個AMP由於個位置問題,所以無得選,一定要薄既AMP)
預算有$6000左右

其實換
Mirage OMD-5(同系列,聽師兄講唔錯,不過唔知邊度買到) 或者 Scandyna MiniPod Mk2(型加表演應ok)
還是有其他建議?

謝謝

Reactor 發表於 2014-8-31 02:25

我第一套喇叭都係MirageMX 5.1 , 第一次升級前置換了Mirage OS3-sub, 之後前置換為KEF LS50, Mirage OS3-sub 就做後置。

white44water 發表於 2014-8-31 12:09

Reactor 發表於 2014-8-31 02:25 static/image/common/back.gif
我第一套喇叭都係MirageMX 5.1 , 第一次升級前置換了Mirage OS3-sub, 之後前置換為KEF LS50, Mirage OS3- ...

謝謝你

其實 Scandyna MiniPod Mk2 同 Mirage OMD-5係咪差唔多lv?買邊對係睇喜好?

Rakehell 發表於 2014-8-31 12:28

white44water 發表於 2014-8-31 12:09 static/image/common/back.gif
謝謝你

其實 Scandyna MiniPod Mk2 同 Mirage OMD-5係咪差唔多lv?買邊對係睇喜好?

are the speakers mainly for movie surround effect?
If so, omd5 wins.

只計聽歌,Scandyna 好d .
A/B test 過 micropod 同 nanosat 推測出來。
(Post76 Android 手機版送出)

Reactor 發表於 2014-8-31 14:34

white44water 發表於 2014-8-31 12:09 static/image/common/back.gif
謝謝你

兩套嘢其實好唔同。

Mirage 的強項係散射式喇叭,做前置會令聲音包圍感好好,睇電影特別有氣氛。不過聽歌就會散聲。

Scandyna 就賣設計型格,音色就一般啦。同價位計我估師兄們會有好多聽歌音色更好的建議。

white44water 發表於 2014-8-31 15:23

謝謝師兄先

我睇戲多

其實5K-6K價位仲有無其實正既建議?謝
頁: [1]
查看完整版本: Mirage MX 5.1 UPDATE 求建議

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。