Reactor 發表於 2014-8-25 18:31

請教: 藍光機應該點接駁AV AMP?

(1)見唔少師兄都會把藍光機畫面經HDMI線直入電視,而聲音則經由另一條HDMI線入AV AMP 出喇叭。

(2)而我則是藍光機(平價的)的聲音和畫面經同一條HDMI線入AV AMP,畫面由AV AMP經HDMI線入電視,聲音由AV AMP 出喇叭。

請問兩者有可優劣之處?謝謝。

神武光輝 發表於 2014-8-25 19:07

聲畫分出,影響減小
(Post76 Android 手機版送出)

depeche_lam 發表於 2014-8-25 19:29

多隻香爐多隻鬼

Gorgeous 發表於 2014-8-26 01:19

jeffmao 發表於 2014-8-26 10:42

不如考慮換BDP {:1_338:}再換線幫助唔太大有時無得再諗, 反而換BDP先岩

Reactor 發表於 2014-8-26 11:09

我只係唔明,很多AV AMP都是宣稱可以提升畫質的。

點解藍光機直出電視唔經AV AMP反而畫質更佳?

係唔係要高級藍光機先係要咁接呢?

謝謝。

Gorgeous 發表於 2014-8-26 12:07

wadee 發表於 2014-8-26 13:05

一條線輸出處理兩樣野好?
定兩條線輸出處理兩樣野好?
樓主應該估到答案吧!!

littlesweet 發表於 2014-8-26 14:03

兩條hdmi主要用途方便於用投影機, 或tv有3d但amp沒有

至於一般分兩條走而又有所提升的話, 包含很多因數, 一般用家相信感覺分別不大

老五 發表於 2014-8-26 14:23

其實主要問題係你部BD機有冇兩個HDMI出先,有嘅你試下就知,如冇就唔駛諗一條搞掂晒。
頁: [1]
查看完整版本: 請教: 藍光機應該點接駁AV AMP?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。