leunggap 發表於 2014-8-25 15:40

有無同AK240同級數的portable DAC呢??

有無同AK240同級數的portable DAC呢??

事源係我去試聽過AK240後 , 發現比我現用系統有幾大提升 , 我諗會唔會係因為我而家無用dac既關係呢?

所以想請問各位 , 有冇同AK240同級既DAC呢???

我而家只係用緊SONY PCM-D50 --> RSA SR-71A --> IE800

petkwan32 發表於 2014-8-25 16:46

小弟用緊RWAK100+71A....最近都想入手IE800...PORTABLE中既DAC比240仲好既...應該系chord hugo..

leunggap 發表於 2014-8-25 23:16

petkwan32 發表於 2014-8-25 16:46 static/image/common/back.gif
小弟用緊RWAK100+71A....最近都想入手IE800...PORTABLE中既DAC比240仲好既...應該系chord hugo.. ...

邊度會同時有hugo同ak240試聽呢??

windwolf447 發表於 2014-8-26 00:36

leunggap 發表於 2014-8-25 23:16 static/image/common/back.gif
邊度會同時有hugo同ak240試聽呢??

旺角新城 D_A

我也是AK240用家,聽過好幾次HUGO,HUGO表現是遠好於AK240的,完全不是一個級數,當然調音大家唔同,240偏暖暖地,HUGO偏冷。
但我堅持要便攜一部機就咁放入褲袋就出到街,所以就沒選擇HUGO了。

dezispop 發表於 2014-8-26 01:01

windwolf447 發表於 2014-8-26 00:36 static/image/common/back.gif
旺角新城 D_A

我也是AK240用家,聽過好幾次HUGO,HUGO表現是遠好於AK240的,完全不是一個級數,當然調音 ...

用咩dap配hugo?
(Post76 Android 手機版送出)

dezispop 發表於 2014-8-26 01:20

jackytcm 發表於 2014-8-26 01:06 static/image/common/back.gif
完全同意
AK240加上Hugo俾只用AK240有實質嘅提升
但考慮便攜性下AK240都是不錯嘅選 ...

好毒。{:1_348:}

leunggap 發表於 2014-8-26 14:38

jackytcm 發表於 2014-8-26 01:06 static/image/common/back.gif
完全同意
AK240加上Hugo俾只用AK240有實質嘅提升
但考慮便攜性下AK240都是不錯嘅選 ...

其實如果直接買部AK240係唔錯既選擇,但一來超出預算,二來又好似浪費左現用系統,我主要聽16/44 wav

Chord Hugo 如果10k樓下就好喇!!!

nightscrawler 發表於 2014-8-26 17:54

建議樓主親身多聽多幾部DAP先做最後決定.

nevin 發表於 2014-8-26 18:36

如果只係用到個digital output,又可必要AK240呢? {:1_262:}

wai0803 發表於 2014-8-26 18:48

贊成
頁: [1] 2
查看完整版本: 有無同AK240同級數的portable DAC呢??

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。