jacky622 發表於 2014-8-24 03:29

DAC, AMP, 線材, 耳機 價錢比例

大家會點揀
例如$1萬耳機 會放幾多$去DAC , 幾多$去AMP, 幾多$去線材?
好奇問下

keigo912 發表於 2014-8-24 07:16

10k耳機,7k DAC,2-3K線,0 AMP因為玩一體機唔玩AMP{:6_193:}

sw69 發表於 2014-8-24 14:36

純個人喜好 ,根本無準則
最緊要自己覺得啱聽

黑翼菜鳥 發表於 2014-8-24 16:10

什麼也沒有開始的話,我會10k耳機加30K買SA11S3(SACD + DAC + 耳放)就算數....

loadinglove 發表於 2014-8-24 17:22

10k耳機 20k dac&amp 5k 線(耳機線+usb+xlr/rca)

Drunnktroop 發表於 2014-8-24 22:38

黑翼菜鳥 發表於 2014-8-24 16:10 static/image/common/back.gif
什麼也沒有開始的話,我會10k耳機加30K買SA11S3(SACD + DAC + 耳放)就算數....

11S3 Phone Out有咁好?

我重未試過呢部
不過之前部15S2 Phone Out感覺上只係還可以咁...

S.C. 發表於 2014-8-25 00:19

黑翼菜鳥 發表於 2014-8-24 16:10 static/image/common/back.gif

Ching以耳機系統爲主,所以我覺得衣家你Da-06+p700u先至係最啱你嘅,一d CDP/Dac phone out 始終對於認真玩HP 嘅人真係吾太夠用,入手30K Source, 之後又會心思思想買HP amp{:8_390:}

S.C. 發表於 2014-8-25 00:23

睇咩10k hp啦, T5p之類和Lcd2/He6 係分佈上可以完全相反,一般吾太高要求一部有HP out 10k dac可以玩了, 比較正路吾想有樽頸就1比1比1 HP/ source/ HP amp未連線材計。

黑翼菜鳥 發表於 2014-8-25 20:02

Drunnktroop 發表於 2014-8-24 22:38 static/image/common/back.gif
11S3 Phone Out有咁好?

我重未試過呢部

起碼一開始個音原有水準的話,之後就算要再加AMP也比較簡單,如果在這位置就滿意了就可以節省很多金錢.
(不是說它的耳機位非常好,而是說只是基本用途就很足夠,簡單來說是起跑線,而且也不用一開始就去想線,AMP的組合)

johnmo 發表於 2014-8-25 21:26

40K 音源

20K AMP

15K PC

10K IC

10K 附件

認真攪,總和 95 K

頁: [1] 2
查看完整版本: DAC, AMP, 線材, 耳機 價錢比例

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。