william2235 發表於 2014-8-21 00:40

Oppo 103d 同nas connect 問題

想請教師兄,近日人手103d,但係部103d connect 唔到部 synology nas,保係電腦會見到個nas,請問係咪要喺nas做setting呢,唔該

chhanthony 發表於 2014-8-21 08:31

喺network度按個放大鏡睇一下,同埋有無乜share到啲folder畀oppo?

william2235 發表於 2014-8-21 12:37

chhanthony 發表於 2014-8-21 08:31 static/image/common/back.gif
喺network度按個放大鏡睇一下,同埋有無乜share到啲folder畀oppo?

Anthony 兄,試過放大鏡search唔到,另外本身nas file 已share,平時用 cubox 聽歌都connect 到個 NAS,唔明部103D點解connect唔到

chhanthony 發表於 2014-8-21 15:11

william2235 發表於 2014-8-21 12:37 static/image/common/back.gif
Anthony 兄,試過放大鏡search唔到,另外本身nas file 已share,平時用 cubox 聽歌都connect 到個 NAS, ...

咁試下裝個media server。

william2235 發表於 2014-8-22 23:26

chhanthony 發表於 2014-8-21 15:11 static/image/common/back.gif
咁試下裝個media server。

裝咗 media server, 103 見到個nas, 入到去見唔到啲iso檔,而bdmv 又播唔到,用返usb 駁docking就播到bdmv同iso, 真係頭痕

chhanthony 發表於 2014-8-23 00:04

william2235 發表於 2014-8-22 23:26 static/image/common/back.gif
裝咗 media server, 103 見到個nas, 入到去見唔到啲iso檔,而bdmv 又播唔到,用返usb 駁docking就播到bdm ...

我用103d同xsynology,兩個駁同一個router 無問題喎。

chhanthony 發表於 2014-8-23 00:06

你有無喺咩Nfs 度 allow oppo個ip或打粒*

chhanthony 發表於 2014-8-23 07:56

william2235 發表於 2014-8-22 23:26 static/image/common/back.gif
裝咗 media server, 103 見到個nas, 入到去見唔到啲iso檔,而bdmv 又播唔到,用返usb 駁docking就播到bdm ...

有無喺NFS度咁set?

https://lh6.googleusercontent.com/-U_DaHyx9Gw8/U_fYh9kbc_I/AAAAAAAA1ME/uoYY6EZLxow/w1336-h835-no/%E8%9E%A2%E5%B9%95%E6%88%AA%E5%9C%96%2B2014-08-23%2B07.55.30.png

william2235 發表於 2014-8-23 12:32

chhanthony 發表於 2014-8-23 00:06 static/image/common/back.gif
你有無喺咩Nfs 度 allow oppo個ip或打粒*

睇嚟係個jailbreak, network 見到個nas同bdmv, 但play唔到,同埋見唔到iso, 直插docking就無問題

我宜家用緊第6代越獄

chhanthony 發表於 2014-8-23 17:39

william2235 發表於 2014-8-23 12:32 static/image/common/back.gif
睇嚟係個jailbreak, network 見到個nas同bdmv, 但play唔到,同埋見唔到iso, 直插docking就無問題

我宜家 ...

jail break完有無restore factory setting?
要set先得。
頁: [1] 2
查看完整版本: Oppo 103d 同nas connect 問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。