chengvin 發表於 2014-8-18 17:40

ching, wun wun声出现时有无试过将volume教细?上面ching 讲的驻波可能是原因之一。

toybidder2008 發表於 2014-8-18 17:42

qq1122yq 發表於 2014-8-18 15:55 static/image/common/back.gif
可能係錯相+駐波波

甚麼是駐波波?{:1_332:}

wadee 發表於 2014-8-18 18:21

師兄,建議你用amp行一次auto setup先
你用咩牌子amp同十仔?

YYSKY 發表於 2014-8-18 21:25

toybidder2008 發表於 2014-8-18 08:49 static/image/common/back.gif
心臓? 願聞其詳!

都要問下間屋可以比你開幾大聲的,佢唔like你,你一大聲佢係咁震抗議㗎。

toybidder2008 發表於 2014-8-18 23:06

wadee 發表於 2014-8-18 18:21 static/image/common/back.gif
師兄,建議你用amp行一次auto setup先
你用咩牌子amp同十仔?

P記lx57 + 太陽火12",已行auto set up. 十仔放右前置隔離,相位set咗30度,如set0度會唔會好啲?

wadee 發表於 2014-8-19 07:36

toybidder2008 發表於 2014-8-18 23:06 static/image/common/back.gif
P記lx57 + 太陽火12",已行auto set up. 十仔放右前置隔離,相位set咗30度,如set0度會唔會好啲? ...

每間屋大小距離唔同,無人可以講到俾你幾多度,一定要自己搵
你auto setup 完十仔都wowo聲
定還是你再搞過先wo

wadee 發表於 2014-8-19 07:40

toybidder2008 發表於 2014-8-18 23:06 static/image/common/back.gif
P記lx57 + 太陽火12",已行auto set up. 十仔放右前置隔離,相位set咗30度,如set0度會唔會好啲? ...

我都是用hrs12
Set唔好有得震冇得瞓
我估你是相位錯,set得唔好,十仔一黎料個空間就係度wowowo
我是過來人
睇下這post
睇埋5樓個兩條link
唔明再問
有冇音壓計?
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=155487&highlight=hrs%2B12

wadee 發表於 2014-8-19 07:43

我隻十仔背vol只開3份1,amp內是負5db,100呎廳已夠晒
你俾埋amp setting黎睇下

我十仔擺右前曾用過170度,但未必知你,因擺位距離唔同,相位已經又唔同晒

toybidder2008 發表於 2014-8-19 09:24

wadee 發表於 2014-8-19 07:36 static/image/common/back.gif
每間屋大小距離唔同,無人可以講到俾你幾多度,一定要自己搵
你auto setup 完十仔都wowo聲
定還是你再搞 ...

auto set 教大左小小volume (十仔)....

toybidder2008 發表於 2014-8-19 09:34

wadee 發表於 2014-8-19 07:43 static/image/common/back.gif
我隻十仔背vol只開3份1,amp內是負5db,100呎廳已夠晒
你俾埋amp setting黎睇下

Amp嘅 master 負22-負25db,十仔負10db
十仔 vol set去11點位
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 如何定義重低音set得太大聲?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。