jasone_ti 發表於 2014-8-9 05:43

2014 香港影音展 HEAD FI 速報!!!

第一天av show過去了
凌晨有咩做,梗係出文啦{:6_151:}
等小弟報告下有咩小弟玩過之後覺得值得試下既啦~
主要係介紹新產品或者特別野~
不過都係跟小弟喜好報告左先,如果有兄弟發現到小弟漏左/冇講既正野一定要分享下{:6_190:} {:6_190:} {:6_190:}
為左趕係咁多兄弟第二日去AV SHOW之前出到,一切從簡XDD
如果有混亂真係唔好意思{:8_374:}

入耳

Marshall接預訂的新入耳---MODE,售價大家也看到了
小弟只用了iphone直推,如果不是對人聲太多執著,應該是千元內的有力候選人(?
有時overwhelming 的bass聽pop幾爽,難得沒對中/高頻影響太多
喜歡女毒可能會覺得人聲粗
配戴、隔音都唔錯
極力推薦一試的隱藏item no.1

耳筒

Beyer週年作t90j
應該第一次有得試,機會難得

Ultrasone新系列
比以往的hfi/pro更易控制,不會容易變得衝/尖/乾
易推左,配portable player都不錯
用左金屬parts,但仲係唔重~~

Audio technica 新的降噪耳筒
極力推薦一試的隱藏item no.2
降噪能力不俗,舒服
聲音是意料下的開揚,耐聽
型號漏了記下,唯有麻煩一眾兄弟認下樣{:6_244:}
係ath降噪booth中左面那對

這對是什麼!?
用了AMT單元的HP
聲音極有趣,攤位已有一套的AMP和線,帶自己的SOURCE就可以

耳擴篇

Lehmann traveller!!!兩年等待後,來了
基本上配歐系耳機都不錯
Senn/beyer/ultrasone等等
嘛,只要你是t51p/1350/ie800之類的用家的話,誠意推薦

Ath 5050h
超強者,暫時配ad2000x最好聽

Violetric v220
旁邊有不少耳筒供試聽,配馬仔cdp~

組合篇

成套BRYSTON推HD800/LCD
環境有點吵,有點可惜

ADL的耳筒配AMP
雖然只用入門PLAYER但意料外的很不錯
喜歡人聲前的兄弟要試試
音場、分離度不錯,夠乾淨

Hifiman篇(?!)

901的dock,大家也等了一會了。。。

新到的枱擴,小巧可愛,很hifiman

其實還有其他有趣的產品好像ortofon新iem eq8,fad的heaven seventh不能盡錄,仲有咩好玩或者正野就要靠大家發掘下
{:6_237:} {:6_237:} {:6_237:} {:6_237:}

lowbeejai 發表於 2014-8-9 06:41

謝謝樓主早晨速報!!
最終有無入左咩好野呢?{:8_390:}

yard 發表於 2014-8-9 10:20

唔知Ath 5050h配W5000 / W3000anv 好唔好呢?

粗人敵卡 發表於 2014-8-9 16:28

樓主精彩報告{:6_122:}

S.C. 發表於 2014-8-9 23:03

今天又撞到兩位版主,最後大家一齊試果部野覺得如何呢?
本來以為自己無嘢會啱點知一部聲音吾多端正不知名物體咁有趣,查詢資料中{:9_433:}

20120820 發表於 2014-8-9 23:57

yard 發表於 2014-8-9 10:20 static/image/common/back.gif
唔知Ath 5050h配W5000 / W3000anv 好唔好呢?

今天試左5050h + w5000, 我個人覺得好夾好正~

tst123 發表於 2014-8-12 09:18

20120820 發表於 2014-8-9 23:57 static/image/common/back.gif
今天試左5050h + w5000, 我個人覺得好夾好正~

呢套的確好聲

tst123 發表於 2014-8-12 09:22

2014 AV Show 全場最貴組合可能是 Mal Valve Head Amp Three+ Stax SR-009 索價 90k

johnmo 發表於 2014-8-12 18:48

PHONON SMB-02 + Korg DAC 聲音有板有眼,CP值不錯

Aurorasound Heada Balanced Hp amp 表現幾好,2W左右耳擴又多一個選擇

johnmo 發表於 2014-8-12 18:51

tst123 發表於 2014-8-12 09:22 static/image/common/back.gif
2014 AV Show 全場最貴組合可能是 Mal Valve Head Amp Three+ Stax SR-009 索價 90k

請教在那個位置,都看不到
頁: [1] 2
查看完整版本: 2014 香港影音展 HEAD FI 速報!!!

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。