76joe 發表於 2014-7-21 01:19

7.1 的問題??

小弟就黎裝修,想請教我是梳化貼牆的,如果是玩7.1效果會比5.1好嗎?
想加前上置。

請支教下小弟。

pclai2000 發表於 2014-7-21 01:36

玩前上置都係模擬出來的,不如玩後四好過.梳化背兩隻,梳化左右兩邊又整多兩隻{:6_193:}

bigair 發表於 2014-7-21 02:11

後置喇叭指向皇帝位效果會好d

wadee 發表於 2014-7-21 06:42

前上置我玩緊,但前上不是原裝7.1,感覺始終差d
但如師梳化唔離後牆又唔夠闊,玩5.1算
當然你裝修叫師父做暗喉做好晒位先,效果唔好唔玩一件事

lawzelda 發表於 2014-7-21 07:19

傳統上吾建議,但小弟建議玩,我都系貼牆,後面包圍感會强D,又人後牆放四隻都系咁玩

gikifk 發表於 2014-7-21 07:33

如果有喇叭不防一試,但要買新就玩5.1算喇

Stanley5387 發表於 2014-7-21 07:49

如果新裝修我就強烈建議樓主去玩7.1, 記緊工程期間叫師傅穿定喉留定線, 相信裝修完成之日, 樓主除咗有間靚靚新屋外,喺影音道路上亦會親自感到7.1 比5.1 “強”嘅境界! {:6_193:}

小瑟 發表於 2014-7-21 08:38

如果我依家裝修,都係7.1好玩好多。{:6_238:}
(Post76 Android 手機版送出)

xianglan 發表於 2014-7-21 10:34

Ching-7.1 no doubt (I'm now playing 9.2) but the basic to 'AMP' must be enough power of wattage to speakers. Properly you can place 4 speakers all around at back surround {:6_127:}   

76joe 發表於 2014-7-21 10:36

明白! 各位ching 都一致唔建議玩前上置{:6_139:}

如果玩後置玩 : 4隻後 OR 2隻左右 + 2隻後 ??

Thank you'
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 7.1 的問題??

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。