meex 發表於 2014-7-18 23:21

完全熄機待再聽時先再開

akira11092 發表於 2014-7-18 23:25

alexkwok1982 發表於 2014-7-18 13:42 static/image/common/back.gif
唔可以待機真係好雞肋 一開個mon 玩幾下都覺得好食電
(Post76 Android 手機版送出) ...

我睇過師兄兩張圖, 比較過就算跟足個大陸網做都唔會慳到去邊, 同埋都要睇返自己播咩格式檔多, 人人都唔同所以難以比較
我見你第一張圖所用時間跟電量剩餘率仲多過第二張圖就知個大陸網無咩用, 我就親身比較過唔開 HSEE HX 確實無咁倒水
Play FLAC 較多, 當然一定唔開 wifi

vzai 發表於 2014-7-19 00:05

如果想部機慳電D,試下sign out 哂google 或者其他account。
我部機待機一日只係走左3%,不過我係從未sign in 過任何野

alexkwok1982 發表於 2014-7-19 11:35

vzai 發表於 2014-7-19 00:05 static/image/common/back.gif
如果想部機慳電D,試下sign out 哂google 或者其他account。
我部機待機一日只係走左3%,不過我係從未sign ...

cool咁等我試下先 我都唔用佢功能只係聽歌only
(Post76 Android 手機版送出)

japangirl 發表於 2014-7-19 17:50

Off wifi , hsee ,夜12:00 至 朝早8:00 待機冇乜用電

alexkwok1982 發表於 2014-7-20 12:30

終於 試過最覺得慳電放法
總結 幾下幾點
第一不要長開 wifi , bluetooth功能 最好用飛行模式
第二HSEE 音效 開黎其實無咩用 係針對低質音效檔 老老實實 買得ZX1 唔會用黎聽128kb ga 歌
第三登出goole acc 最好用都唔好用 親身試過 無登入 待機待足12 個鐘都 係用 3-4% 電 待機能力返晒黎
第四mon光度 set 暗d 依個應該係人都識
第五 唔用就off 機 最好 都唔待機 喇
(Post76 Android 手機版送出)

akira11092 發表於 2014-7-21 01:55

alexkwok1982 發表於 2014-7-20 12:30 static/image/common/back.gif
終於 試過最覺得慳電放法
總結 幾下幾點
第一不要長開 wifi , bluetooth功能 最好用飛行模式

阿師兄咁你教埋我何為  "登出goole acc " 同強行關閉果啲 google 圖書, google play 之類有無關係 ?

alleelarry 發表於 2014-7-23 14:24

試下睇睇小瑟大大既分享:

Sony Xperia Z、Android 4.4 更新左, 不過成部機慢哂!
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=189849&fromuid=82199

charky17 發表於 2014-7-23 14:40

我自己就係就咁山左個DSEXX(差唔多係咁串啦)果個FUNCTION再開埋飛行模式,無咩點食電~

charky17 發表於 2014-7-23 14:41

akira11092 發表於 2014-7-21 01:55 static/image/common/back.gif
阿師兄咁你教埋我何為  "登出goole acc " 同強行關閉果啲 google 圖書, google play 之類有無關係 ? ...

有關係,GOOGLE PLAY係LINK住你個GOOGLE AC
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: sony zx1 耗電問題 請師兄指教指教

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。