wadee 發表於 2014-7-15 14:44

ykluk 發表於 2014-7-15 12:49 static/image/common/back.gif
我open kitchen, 老婆又唔比拉個簾.....嗰個位真係難搞啲....

冇計
環境因素好重要

stjo 發表於 2014-7-15 15:19

samuel8892000 發表於 2014-7-15 11:57 static/image/common/back.gif
JL 最平均. 威力登最打心口. 太陽最潛.

但我隻拾仔調了好多次LPF,相位,距離,音量,又換過低音線、電源線,始終都感受唔到打心口感覺!{:6_200:}

wadee 發表於 2014-7-15 15:40

stjo 發表於 2014-7-15 15:19 static/image/common/back.gif
但我隻拾仔調了好多次LPF,相位,距離,音量,又換過低音線、電源線,始終都感受唔到打心口感覺!{:6_200 ...

因為你隻十仔唔係全打心口型!!
唔同mk個種專打心口!!

stjo 發表於 2014-7-15 16:08

wadee 發表於 2014-7-15 15:40 static/image/common/back.gif
因為你隻十仔唔係全打心口型!!
唔同mk個種專打心口!!

{:6_126:} {:6_125:}

咁係咪JL就兩邊都好過我而家隻SPL 1000 ultra?

louis001 發表於 2014-7-15 17:43

stjo 發表於 2014-7-15 16:08 static/image/common/back.gif
咁係咪JL就兩邊都好過我而家隻SPL 1000 ultra?

理論上係 但我識個朋友買晒兩隻返黎試 最後佢反而放左隻JL
所以冇話絕對 都係自己口味問題

samuel8892000 發表於 2014-7-15 17:44

stjo 發表於 2014-7-15 16:08 static/image/common/back.gif

唔應該咁講.因JL相位由0-360是無段調較的.較易Set得準確.

wadee 發表於 2014-7-15 18:12

好睇個人口味
我識嘅人中
有人覺得JL好正
有人好唔鍾意JL

HOHOHO 發表於 2014-7-15 18:55

taxiseven 發表於 2014-7-14 15:23 static/image/common/back.gif
是否啲低頻一沈一沈的埋身,但不是打心口,是帚毛,甚為過引

帚毛,甚為過引{:1_341:}

eyebyeye 發表於 2014-7-15 20:10

首先要明白乜野叫做「Upper Bass次低頻」(俗稱Mid-Bass)、Bass低頻、Lower Bass超低頻(俗稱Deep Bass),否則搞來搞去得個「桔」!

頻率80 → 160Hz        Upper Bass次低頻(俗稱Mid-Bass)
頻率40 → 80Hz        Bass低頻
頻率20 → 40Hz        Lower Bass超低頻(俗稱Deep Bass)

深"潛"的是低頻及超低頻,"打心口"的是次低頻(Mid-Bass),常見於直徑兩呎以下的牛皮鼓。

好明顯,要營做洶湧澎湃而深"潛"的超低頻,要比制造無厘頭"打心口"感覺要困難得多。所有Subwoover都可讓用戶自行調校分頻點、音量及相位(Phasing),有個別頂級Subwoover甚至可以微調低音頻段的曲線斜率。簡單來說,要制造多些"打心口"感覺的Mid-Bass,祗需把Subwoover的分頻點向上調高便是了。相反,鬆容不迫、份量十足而深"潛"的超低頻,必需由力大無濤的Subwoover,驅動12吋直徑以上的單元,而且分頻點、相位及房間諧震點必需在正確調校下,才可達至清楚利落、山搖地動的深"潛"效果。

JL Subwoover的高昂價值在於均衡的曲線斜率、精準clear cut的分頻點,配以力大無窮的驅動力,讓低音單元收放自如,導絕無厘頭的"打心口"感覺。

但話需說回來,對祗求究極官能剌激的AV朋友來說,多些無厘頭的、份量過多的"打心口"Mid-Bass感覺,可能更為「過癮」。哈哈!{:1_245:} {:1_352:}

netnetb 發表於 2014-7-15 22:01

eyebyeye 發表於 2014-7-15 20:10 static/image/common/back.gif
首先要明白乜野叫做「Upper Bass次低頻」(俗稱Mid-Bass)、Bass低頻、Lower Bass超低頻(俗稱Deep Bass),否 ...

Ching 解釋得很詳細
網友又學倒野
Thx

我自己set 80分頻
Mid. Bass 用座地出我覺得唔錯
Lower. Bass 80之下想深潛就交俾太陽火
兩樣挾埋剛剛好

就眾多網友意見
我理解為
JL 就如自動波, 幾下就set 好
Sunfire 就手動, 左擰右擰{:1_257:}
頁: 1 2 3 [4] 5
查看完整版本: "潛"同"打心口"的感覺

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。