netnetb 發表於 2014-7-14 12:32

o_● 查實換喇叭線部 AMP 要重新auto cal 過嗎 ? ‧‧‧

話說之前入左對座地連帶身痕就走去學人玩線
之前閒日唔方便試
直至琴日放假可以開大聲D黎試

其實本身用開條鴨線配對座地都夠力下(以本新手計)
不過換左新線後...比起之前最大分別有以下幾點

[*]<無端端大聲左>---相比以前同一音量volume 要由-3x 鈕細到-40頭
係咪即是條線輸出比以前多?是正常的嗎? {:1_329:}
[*]<低音表現提升>----其次係低音表現感覺實淨左暗勁再加強
以前暗勁範圍響廳多小小....琴日暗勁直入埋書房{:1_328:}
[*]<高音變異>---但相反好似高音同人聲就偏薄...好似唔夠出, 睇戲時槍聲,爆玻璃冇以前咁清脆

請教各位有乜可以改善返呢?
換喇叭線後要重新auto cal 過部AMP 嗎??
(請見諒本人新手井底蛙亂噏,未見過大蛇xx,有錯請插)
新手井底蛙組合←

喇叭义插有冇分面/ 底插法
以下圖為例:
牌子字應向下定向上??

神武光輝 發表於 2014-7-14 12:40

牌子字無分向上向下,
(Post76 Android 手機版送出)

samuel8892000 發表於 2014-7-14 12:46

1:叉無分上下.只要唔屈住條線就OK.
2:需要重新Auto cal過. 條線run-in完仲要再Cal.

taxiseven 發表於 2014-7-14 13:56

samuel8892000 發表於 2014-7-14 12:46 static/image/common/back.gif
2:需要重新Auto cal過. 條線run-in完仲要再Cal. ...

:叉無分上下.只要唔屈住條線就OK.
2:需要重新Auto cal過. 條線run-in完仲要再Cal.
x2

ykluk 發表於 2014-7-14 14:54

我諗CHING你呢個情形係因為新線未run-in啫, run返幾百粒鐘應該會好啲, 尤其高音~~!! {:9_423:}

其實無論套組合搞過啲咩, 只要有加減嘢都最好cal過, 當然要睇自己勤唔勤力啦~~!! {:9_407:}

叉無分咩上下, 最緊要係接觸面夠足就可以~~!! {:8_400:}

netnetb 發表於 2014-7-16 14:49

ykluk 發表於 2014-7-14 14:54 static/image/common/back.gif
我諗CHING你呢個情形係因為新線未run-in啫, run返幾百粒鐘應該會好啲, 尤其高音~~!!

其實無論套 ...

琴晚開多個memory 黎 Auto CAL
高音同人聲出返
但係低音表現同之前暗勁冇左一半{:1_331:}
睇返EQ setting
覺得 P 記自動調整傾斜

[*]高音較出, 凸顯 surround 感覺
[*]相反低音偏向減小

新手亂o翕結論:
Amp 內自動預設取向是令人感覺P記偏尖同薄的原因
不像其他品牌般聽歌較暖聲
其實經過本新手以上經驗
P記是較偏向針對睇戲要求而作出預設EQ
玩家需要自行調整
要暖聲同有力低音暗勁絕不是問題
但要同樣做到平衡高音,人聲及低音
相信要一定耐性反覆測試 :P

如ching所言
每次換野..就要重新cal 一次執一次 EQ.....慘~~~

ykluk 發表於 2014-7-16 14:59

netnetb 發表於 2014-7-16 14:49 static/image/common/back.gif
琴晚開多個memory 黎 Auto CAL
高音同人聲出返
但係低音表現同之前暗勁冇左一半

所以每次cal完都仲要自己搵幾段熟識既戲不斷睇嚟調教.....所以話呢.....要做高手真係要好勤力.....{:9_422:}

小弟永遠係新手, 因為真係堅懶.......{:9_440:}

BTW, 你對喇叭線都仲有排先煲完, 記住再過300-400粒鐘之後又CAL過喇~~!! {:8_379:}

wadee 發表於 2014-7-16 15:08

所有器材,一換就要set up一次
我線新換唔會立即cal過,因想知道分別
我會煲排先set一次

netnetb 發表於 2014-7-17 18:31

samuel8892000 發表於 2014-7-14 12:46 static/image/common/back.gif
2:需要重新Auto cal過. 條線run-in完仲要再Cal. ...

ching 我想問

你地會 set small speaker 黎Auto EQ
定係等佢auto detect small / large speaker 黎EQ??

1tony1 發表於 2014-7-17 22:55

我覺得前置低音單元如果5過8寸,set small會好D。
頁: [1]
查看完整版本: o_● 查實換喇叭線部 AMP 要重新auto cal 過嗎 ? ‧‧‧

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。